Nenori lengvatų

Biudžeto ir finansų komitetas siūlo lengvatą neterminuotai taikyti ne tik viešbučiams, kaip siūlė Vyriausybė, bet ir visoms minėtoms veikloms. Laidoje „Verslo požiūris“ buvo iškeltas klausimas, ar neterminuotai pratęsta PVM lengvata yra reikalinga ir kultūros sektoriui.

Kaip pažymėjo laidos vedėja, į eterį buvo kviečiami ir Finansų ministerijos atstovai, tačiau nors jie neatvyko, pateikė savo poziciją. Raštu atsiųstame atsakyme teigiama, kad šiuo metu galiojanti 1,5 metų trukmės PVM lengvata įvesta kaip parama verslui dėl to, kad pandemijos metu maitinimo, sporto ir kultūros įstaigos buvo uždarytos. Šiuo metu jokių veiklos apribojimų nėra.

„Atsižvelgiant į skirtingas nuomones Vyriausybėje, pasiūlytas kompromisinis sprendimas – pratęsti PVM lengvatą pusmečiui iki 2023 m. antrojo ketvirčio pabaigos maitinimo ir kultūros, poilsio ir sporto bei atlikėjų paslaugoms.

Tuo tarpu sprendimą PVM lengvatą apgyvendinimo paslaugoms pratęsti neribotam laikui lėmė šio sektoriaus specifika, nes dalį paslaugų galima traktuoti kaip paslaugų eksportą, todėl lengvatinis tarifas yra sudaromas ne dėl kokios nors šiandieninės ad hoc situacijos, o siūlomas sisteminis sprendimas“, – teigiama atsakyme.

Ministerijos atstovų atsakymą išgirdęs S. Urbonavičius–Samas pabrėžė, kad kultūros atstovai neprašo lengvatų. Čia, anot „Delfi TV“ laidos svečio, kur kas svarbesnis yra sisteminis požiūris į kultūrą.

„Daugelis Europos šalių taiko 9 proc. PVM mokestį. Mes negalime normaliai konkuruoti, nes esame su išskirtinai pakeltu PVM.

Suprantame ir gerbiame finansų ministeriją. Ji turi didelį krūvį šiuo sunkiu laiku suskaičiuoti ir pamaitinti visą Lietuvą, bet iš kitos pusės tai yra proga pažiūrėti kitaip ir nepadaryti lengvatų“, – sakė žinomas atlikėjas.

Tuo tarpu M. Tyla įžvelgė neteisybę, nes Finansų ministerija savo pozicijoje kultūros atstovus vertina kartu su viešbučių ir maitinimo verslais bei sporto atstovais. Prodiuseris pažymėjo, kad viešojo maitinimo įstaigos karantino metu vis dėlto galėjo dirbti ir tiekti maistą išsinešimui arba pristatyti į namus, o kultūros sektorius dirbti negalėjo dėl taikytų apribojimų.

Laidos vedėjai pasiteiravus, kiek viso mokesčių tenka sumokėti renginių organizatoriams, M. Tyla paaiškino, kad parduodami bilietus organizatoriai turi sumokėti PVM, LATGA taikomus ir kitus mokesčius. Kaip pavyzdį pateikęs 10 tūkst. eur. sumą, kuri būtų gauta pardavus bilietus, prodiuseris sakė, kad sumokėjus visus reikalingus mokesčius atlikėjas gauna 2000 eur, o organizatoriui lieka 106 eur.

Neatitinka tikrovės?

Laidos metu parodytame įraše buvo galima išgirsti ir Seimo Kultūros komiteto pirmininko prof. Vytauto Juozapaičio nuomonę. Daugelį metų pats buvęs PVM mokėtoju jis pabrėžė, kad puikiai žino visas aplinkybes ir mokesčių reikalavimus.

„Jei kalbame apie fizinius asmenis, kurie yra PVM mokėtojai ir sako, kad nesuduria galo su galu, tai neatitinka tikrovės. Jei kalbame apskritai apie Lietuvos kultūrai skiriamą dėmesį ir PVM taikymą, 23 PVM įstatymo straipsnis sako, kad visos kultūros įstaigos, kurios yra ne pelno siekiančios organizacijos, yra atleistos nuo PVM mokėjimo. Tai, ką vadiname kultūros sektoriumi, jie nėra apmokestinami šiuo mokesčiu nebent gauna didžiules pajamas, kurios jau įpareigoja solidariai pasidalinti su visuomene. Kas kita yra su verslo subjektais, kurie yra koncertų organizatoriai. Visuomet vyksta diskusija, ar jie yra kultūros ar ekonomikos ministerijos globos laukas.

Sunkmečio metu veikla buvo neįmanoma, todėl valstybė pilnai atsigręžė ir ta pati lengvata, už kurią mes visi balsavome, tai buvo laikina priemonė, kuri buvo skirta tam, kad būtų galima išsikapstyti iš šios duobės. Šią lengvatą planuojama pratęsti dar pusei metų. Esu tikras, kad šiuo metu tai yra kompromisas, kuris turėtų tenkinti visas puses“, – buvo sakoma įrašytame prof. V. Juozapaičio komentare, kuriame jis taip pat pažymėjo, kad nors toks pramogų pasaulio atstovų keliamas klausimas ir skamba kaip rėmimas prie sienos, normaliomis sąlygomis jis sutiktų palikti 9 proc. tarifą.

Siūlo neskirstyti kultūros

Laidoje „Verslo požiūris“ iškėlus klausimą, ar pramogų pasaulio atstovai gali save laikyti kultūros atstovais, M. Tyla sakė, kad jie organizuoja renginius, kurie turi svarbią žinutę, todėl tai yra kultūra, o taip pat negalima kultūros skirstyti į gerą ar blogą.

Martynas Tyla

S. Urbonavičiaus–Samas pridūrė, kad tikrai supranta sudėtingą valstybės padėtį, tačiau svarbu rasti laiko ir atkreipti dėmesį ir į kultūros atstovus.

„Iš Seimo Kultūros komiteto pusės matau lengvą neveiklumą ir pavydą, kad kažkas kitas į viešumą išnešė šią problemą. Jiems atrodo, kad tai dabar yra stumiama. Ne. Mes apie tai kalbėjome ir anksčiau. Jūsų nebuvo ir jūs nekalbėjote. Duokite mums uždirbti ir aš garantuoju, kad surinktas PVM tikrai nebus mažesnis“, – kritikos negailėjo M. Tyla.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)