Sulaukia didelio susidomėjimo

Kalbėdamas apie naujosios technologijos gamybą, Kęstutis Juščius sako, kad šiuo metu „Rokiškio mašinų gamykla“ jau surinkinėja „AUGA group“ suburtų inžinierių komandos sukurtą traktorių. Verslininkas teigia, kad nors darbai vykdomi Lietuvoje, tačiau daug sudedamųjų detalių, tokių kaip elektros varikliai ar akumuliatorių baterijos, teko įsigyti iš užsienio tiekėjų.

Kęstutis Jusčius

„Dirbame kaip automobilių gamyklos, kurios nebūtinai pačios gamina detales, bet surenka galutinį produktą. Jau esame gana gerai žinomi pasaulyje. Žinia apie „AUGA M1“ įvairiuose šaltiniuose visame pasaulyje jau buvo paminėta daugiau nei 100 kartų. Matome didelį didžiųjų žemės ūkio technikos gamintojų susidomėjimą mūsų gaminiu. Įvertinimo sulaukiame ne tik iš plačiosios visuomenės, bet ir profesionalų, kurie šiame versle dirba daugelį metų“, – kalba „Verslo požiūrio“ svečias.

Jis teigia, kad idėją pagaminti biometanu ir elektra varomą traktorių paskatino noras užtikrinti, kad „AUGA group“ gamybos procesas neterštų aplinkos. Dyzelinu varomi traktoriai yra vieni didžiausių šiltnamio efektą sukeliančių dujų šaltiniai. „AUGA group“ atveju tai sudaro 30 proc. visų įmonės išskiriamų CO2 emisijų. Todėl jau prieš kelerius metus bendrovė kreipėsi į žemės ūkio techniką gaminančius koncernus su prašymu pagaminti 150 netaršių traktorių.

„Tuo metu didieji koncernai nelabai tikėjo, kad kažkam reikės tvarių žemės ūkio technologijų, nes ūkininkai paprastai prašo galingesnio, patikimesnio traktoriaus, kad greičiau nudirbtų darbus. Ekonominio intereso iš ūkininkų nebuvimas ir buvo vienas iš stabdžių, dėl ko didieji koncernai ir šiandien neturi tokios technologijos kaip mūsų. Esame ledlaužiai ir norime šią technologiją išbandyti ne tik savo ūkiuose, bet kad ji būtų prieinama ir Lietuvos bei pasaulio ūkininkams, kurie nori keistis ir maistą gaminti švariau“, – teigia „Delfi TV“ pašnekovas.

Naujosios technologijos pranašumai

„Verslo požiūrio“ vedėjai pasiteiravus, kuo „AUGA M1“ pranašesnis už dyzelinius traktorius, K. Juščius sako, kad jis gali būti varomas tiek iš žemdirbystės atliekų pagamintu biometanu, tiek elektros energija. Verslininkas pasakoja, kad tam, jog dyzelinis traktorius nuvažiuotų 100 kilometrų, jam gali prireikti 80 litrų degalų. Todėl vietoj to, kad laiką išnaudotų žemės dirbimui, ūkininkai turi važiuoti prisipilti degalų. Tuo tarpu dviem energijos šaltiniais aprūpintas „AUGA M1“ be perstojo gali dirbti net 12 valandų.

„Mūsų traktorius nesukurtas tik kaip šou elementas, kurio nebūtų galima realiai naudoti. Tai technologija, su kuria žemę bus galima dirbti profesionaliai. Ją naudodamas ūkininkas maistą galės pagaminti tokia pačia savikaina, kaip ir dirbdamas su dyzelinu varoma technika.

Žmonės norėtų rinktis tvaresnius produktus, jei tik jie nekainuotų brangiau. Mūsų tikslas ir buvo ne tik sukurti prototipą, bet ir suprasti, kodėl tai darome, kad mūsų traktorius kainuotų tiek, kiek ir varomas dyzeliu. Žinoma, neįmanoma vieno mūsų traktoriaus pagaminti už tokią pačią savikainą kaip ir dyzeliu varomų traktorių, kurie gamyklose gaminami šimtais vienetų. Tačiau siekiame, kad mūsų technologija turėtų poreikį ir per gamybos mastą ateityje sumažintume kaštus“, – dėsto „AUGA group“ vadovas.

„Delfi TV“ eteryje viešėjęs K. Juščius tikisi, kad „AUGA group“ keletą naujųjų traktorių pradės naudoti jau šiemet. Kol kas įmonė ruošiasi išbandyti technologiją ir įsitikinti, kad visos ją sudarančios detalės dera tarpusavyje ir tinkamai veikia. Pašnekovo teigimu, tuomet bus galima pradėti ir masinę „AUGA M1“ gamybą.

Idėjos paskata – ne ekonominė

Elektra ir biometanu varomas traktorius ne vienintelis tvarus „AUGA group“ sprendimas. Prieš dvejus metus paskelbtoje strategijoje įmonė numatė, kad iki 2030 m. sieks produkciją gaminti be kainos gamtai, o iki 2025 m. poveikį aplinkai sumažins 40 proc. „Naują technologiją lydinti sėkmė mums įkvepia papildomų jėgų ir energijos, kad dar greičiau nei planuota įvykdytume savo pažadus. Gauname daug užklausų iš viso pasaulio ir klausimų, ar jau galima pirkti ir naudoti „AUGA M1“, – papildo „Verslo požiūrio“ svečias.

Investicijų į tvarias technologijas ir toliau nenutraukiančios „AUGA group“ vadovas sako, kad sprendimą kurti naująjį traktorių paskatino ne ekonominiai paskaičiavimai, bet siekis maistą gaminti ekologiškai. „Siekiame, kad vartotojai, kurie norėtų rinktis švarų maistą, turėtų galimybę jį įsigyti ir taip prisidėtų prie klimato kaitos stabdymo.

Šiandien, kai gyvename karo aplinkoje ir pabrango energetiniai ištekliai, pasirodė, kad tvarūs sprendimai jau dabar ekonomiškai apsimoka. Juos priėmėme dar tada, kai ekonominė situacija nerodė, kad šie ilgalaikiai projektai bus išties atsiperkantys. Tačiau jeigu jau turėtume savo pasigamintus traktorius ir dujas, mūsų žemės dirbimo sąnaudos būtų ženkliai mažesnės nei tos, kurias mokame už naftos produktais varomą techniką“, – sako verslininkas.

Kęstutis Juščius

„Delfi TV“ studijoje K. Juščius taip pat priduria, jog ateityje sėkmingesnės turėtų būti tos įmonės, kurios investuoja į tvarius sprendimus, leidžiančius produktus gaminti ekologiškiau. Tokie verslai laimės ir papildomo laiko, ir vartotojų, kurie savo pasirinkimais bus linkę prisidėti prie klimato kaitos mažinimo.

Padės pasiekti energetinę nepriklausomybę

Kalbėdamas apie žemės ūkio ateitį, K. Juščius taip pat sako, kad verslų, kurie nežengs tvarumo keliu, tiesiog neliks. „Mums visiems atsiveria akys. Šiemet Europoje turėjome tokią sausrą, kokios nebuvo 500 metų. Kiekvienas žmogus supranta, kad kelio atgal nėra. Be to, visi norėtų, kad jų vaikai ir anūkai gyventų tokiame pasaulyje, kokiame gimė ir augo jie patys. Vartotojai supras, kad jų pasirinkimas lemia, ar pasaulį paliks tokį, kokį ir rado.“

„Verslo požiūrio“ vedėjai paklausus apie ateities ekonomines prognozes, verslininkas pastebėjo, kad teks įveikti nemažai sunkumų, tačiau galiausiai pasieksime dar geresnių rezultatų. Pasak jo, karas Ukrainoje apsunkina klimato kaitos problemos sprendimą, tačiau vis sparčiau vyksta atsinaujinančių energijos šaltinių, tokių kaip vėjo ar saulės jėgainės, plėtra.

„V. Putino sukeltas energetinis karas su Europa ir visu pasauliu taps duobkasiu visai iškastinio kuro pramonei. Įsibėgėjančios investicijos į atsinaujinančią energetiką išstums iškastinį kurą iš rinkos ir tie, kurie iš to gyveno, pamatys, kad sėdi prie sudužusios geldos. Žinoma, bus sunku atlaikyti šį laikotarpį. Jau ir šiandien mokame nepagrįstai dideles energetines kainas.

Europa išgyvens šiokį tokį sąstingį, bet ilguoju laikotarpiu tapsime nepriklausomi nuo iškastinio kuro ir mūsų anūkai bei proanūkiai gyvens išlikusiame pasaulyje. Naujos technologijos leis ženkliai sumažinti klimato kaitą. Be to, energetiniai resursai yra pagrindinis diktatoriškų šalių pajamų šaltinis. Tad galbūt ateityje pasaulis bus gražesnis ir ne toks agresyvus kaip dabar, nes nebebus kaip finansuoti diktatorių režimų“, – „Delfi TV“ teigia „AUGA group“ vadovas K. Juščius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)