Verslui prognozuoti tragiški metai neišsipildė

Daug skirtingų verslų konsultuojančios įmonės „Lewben Group“ valdybos pirmininkas Vilius Kavaliauskas teigė, kad nors per pirmąjį karantiną prognozės ekonomikai buvo prastos, metai baigėsi neblogai.

„Matome, kad verslas nestabdo investicijų, iki metų galo visi tikslai buvo įgyvendinti. Sunku pasakyti, kas bus naujais metais, bet ekonomikos globalus sulėtėjimas bus. Vis dėlto Lietuvos verslas pakankamai gerai išgyveno, išskyrus tuos verslus, kurie tiesiogiai susidūrė su karantino, judėjimo ribojimais“, – laidoje kalbėjo pašnekovas.

Vis dėlto „Tele2“ generalinis direktorius Baltijos šalims Petras Masiulis tikino, kad nors praėję metai verslo sektoriui atnešė daug iššūkių ir nežinomybės, šiais metais daug svarbiau kalbėti apie sveikatos sektorių.

Petras Masiulis

„Akivaizdu, kad ši pandemija visus apėmė netikėtai ir pirmi mėnesiai – kovas, balandis – buvo labai sunkūs, buvo daug baimės. Tačiau šiais metais situacija dar baisesnė – ligoninės perpildytos, žmonės miršta. Jei nebūtų vakcinos, visus apimtų depresija. Bet yra žmonės, kurie organizuoja savanorius, patys savanoriauja – tai šventi žmonės“, – kalbėjo P. Masiulis.

„Online“ ekonomika – greičiausiai auganti ir atsinaujinanti šaka

Per pandemiją gerokai išaugo elektroninė prekyba – verslai buvo priversti savo veiklą perkelti į internetą.

„Iš tiesų, „online“ ekonomika yra pati gajausia ir stipriausia. Aš tikiu, kad atėjus vakcinai mes tapsime laisvi žmonės ir pandemija nebebus pagrindinė problema ir manau, kad žmonės grįš į normalų gyvenimą. Gali atrodyti, kad online ekonomika vėl sustos, bet aš manau, kad Lietuva turi šansą skaitmeninėje ekonomikoje – ir tai yra greičiausiai auganti ir atsinaujinanti verslo šaka. Žmonės priprato viską daryti ir pirkti internetu“, – teigė P. Masiulis.

„Covalis Capital“ vyriausiasis ekonomistas Paulius Kunčinas pridūrė, kad per praėjusius metus verslai įrodė tiek sau, tiek kitiems, kad neįmanoma galima paversti realybe.

Paulius Kunčinas

„Versle buvo sulaužytos visos taisyklės – tai, kas galvojome, kad yra neįmanoma, tapo realybe. Kai mes galvojome, kad jau suvaldyta pirmoji banga – atėjo antra. Tokioje situacijoje laukti ir būti konservatyviam yra labai pavojinga strategija – laukti, kol ateis uraganas, nereikia. Kaip tik laimi tie, kurie yra vikrūs, greitai prisitaiko“, – tikino ekonomistas.

Naujais metais linki aiškios komunikacijos ir greitų sprendimų

Anot P. Kunčino, tikroji krizės žala pasimatys tada, kai valstybės suvaldys pandemiją ir pradės dirbti su pandemijos pasekmėmis šalių ekonomikai bei visuomenei.

„Lietuva eina teisingu keliu, nes yra ES sudėtyje, mes gausime vakciną ir pagaliau suvaldysime sveikatos krizę. Tada prasidės tikrasis darbas – Lietuva niekuo neišsiskirs iš globalinio konteksto. Visi atsidūrėme vienoje valtyje – bendrauju su kolegomis iš Belgijos, JAV, Vokietijos ir visų nuotaikos labai panašios.

Iš vienos pusės, vyrauja stoiškas optimizmas, nes atsirado vakcina, yra labai daug pinigų, kuriuos atspausdino centriniai bankai. Bet praėjusieji metai mus išmokė, kad gali būti ir labai blogi scenarijai, bet gali būti ir geri. Reikia ruoštis visada blogiausiam ir tikėtis geriausio“, – įsitikinęs ekonomistas.

V. Kavaliauskas teigė, kad svarbiausia pamoka, kurią išmoko per praėjusius metus, – aiškiai ir tiksliai komunikuoti: „Mes supratome, kad atvira komunikacija – svarbiausias dalykas. Verslo komunikacija turi būti vieša, atvira su visais verslo dalyviais – klientais, kolegomis, partneriais.“

Vilius Kavaliauskas

Verslininkui antrino ir P. Kunčinas, teigdamas, kad šiais laikais didžiausias iššūkis – ne tik tinkamai komunikuoti, bet ir teisingai interpretuoti informaciją.

„Mes atsidūrėme informacijos ir propagandos karų krizėje. Man asmeniškai sunkiausia buvo interpretuoti naujienas ir sužinoti, kas yra tikrieji autoritetai. Tikiuosi, šiais metais išmoksime objektyviai ir ramiai interpretuoti informaciją ir greitai priimti sprendimus“, – linkėjo P. Kunčinas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)