Su nepavydėtina situacija, kurios metu NT projektą vystanti bendrovė „Omberg“ būstų kainas iškėlė daugiau nei 40 proc, susidūręs pirkėjas pasipiktino.

Šįkart „Delfi TV“ laidoje „Verslo požiūris“ apie šią ir panašias tendencija jau tapusias situacijas Vilniuje papasakojo pirkėją atstovaujantis advokatas Tomas Narkus, NT vystymo bendrovę „Omberg“ atstovaujantis advokatas Evaldas Klimas ir NT plėtros bendrovės „Hanner“ vadovas Arvydas Avulis.

Dviprasmiška pirkėjo situacija

Advokatas T. Narkus laidoje „Verslo požiūris“ pasakojo, kad jo klientas ketino įsigyti du butus minėtame projekte bei buvo rezervavęs dar penkis butus kitame to paties vystytojo projekte. Tačiau pastarasis sandoris negalėjo įvykti, o du butus pirkėjas ketino įsigyti kaip vartotojas savo šeimos poreikiams. Šiuos butus rezervavęs dar 2021 m. rugpjūtį jis atliko nemažai papildomų darbų ketindamas ten įsikurti.

„Jis turi mažametį sūnų ir jam reikia trijų kambarių buto. Dabar gyvena dviejų kambarių bute. Kitą butą rezervavo, kad jo pagyvenęs tėtis irgi galėtų gyventi tame pačiame name. Nepaisant visų aplinkybių 2022 m. rugsėjį iš „Omberg“ kompanijos buvo gautas raštas, kad negalime vykdyti įsipareigojimo pagal preliminarią sutartį, todėl prašome peržiūrėti kainą vieną butą pabranginant 40 proc., o kitą 45 proc. Viso paprašė primokėti 85 tūkst. eurų“, – savo kliento situaciją apibūdino teisininkas.

Tomas Narkus

Tuo tarpu NT vystymo bendrovę „Omberg“ atstovaujantis advokatas E. Klimas „Delfi TV“ laidoje pastebėjo, kad svarbu apibrėžti, kur galioja sutartiniai ir ikisutartiniai santykiai. Iš pradžių sudaroma rezervavimo sutartis, vėliau preliminari ir perkant sudaroma notaro tvirtinama pirkimo–pardavimo sutartis.

„Šiuo konkrečiu atveju buvo sudaryti preliminari sutartis ir pirkėjas buvo kviečiamas tartis dėl pagrindinės sutarties sudarymo sąlygų. Į tas sąlygas nebuvo gautas kontrapasiūlymas“, – kalbėjo advokatas bei pridūrė, kad minėtas pirkėjas rezervavo ne vieną ir ne kelis butus kitame projekte, todėl tai rodo, kad tai yra išprusęs rinkos dalyvis, kuris matydamas iš patirties, kad nekilnojamojo turto kaina auga, bandė ir uždirbti.

Pasak E. Klimo, teisėje yra svarbu įvardinti, ar santykiai yra sutartiniai ar ikisutartiniai. Rinkoje pasikeitus sąlygoms buvo peržiūrėtos ir visos aplinkybės, kurias lėmė Ukrainoje prasidėjęs karas bei pakilusios metalo kainos. Laidos „Verslo požiūris“ svečias sakė, kad tokiomis aplinkybėmis norėdami įsigyti keletą ar kelioliką butų preliminariomis kainomis klientai siektų tiesiog pasiimti naudą, o tai, anot jo, nėra sąžininga.

Evaldas Klimas

Tuo tarpu T. Narkus atkirto, jog šiuo atveju nukenčia būtent pirkėjas. Pirkėjas ir jo klientas bandė tartis su vystytoju bei siūlė taikos sutartį, kurioje pažymima, kad atsisakoma vieno buto ir prašoma ankstesne kaina parduoti butą, kuriam jau buvo paruoštos didesnės investicijos, ruošiamas interjero projektas. Tačiau „Omberg“ tokio pasiūlymo atsisakė.

Ką reiškia preliminari sutartis?

Laidoje iškėlus klausimą, kiek praktikoje yra veiksminga sudaroma preliminari sutartis, A. Avulis sakė, kad šios sutartys yra pakankamai stiprios, tačiau svarbu atkreipti dėmesį ir į tai, kad pirkėjas daugiau teisių turi pagal preliminarią sutartį. „Mes į preliminarias sutartis žiūrime pakankamai rimtai. Jas vykdome ir iki šiol didelių konfliktų nėra buvę. Jei vertinti čia susiklosčiusią situaciją, ji yra pakankamai kontraversiška. Vystytojams iš tiesų reikėjo išgyventi tą drastiško žaliavų kainų augimo periodą.

Tomas Narkus, Arvydas Avulis, Evaldas Klimas

Ne visos kompanijos yra pakankamai pajėgios tai pakelti ir išgyventi. Ar būdas, kurį pasirinko kompanija yra geriausias, galėtų būti diskutuotina. Mano nuomone, tai nėra pats geriausias sprendimas, bet kiekvienas, žinoma, turi skirtingą požiūrį ir su tuo požiūriu gali gyventi. Nors ir tikrai buvo labai sunku subalansuoti ir kainų augimas buvo apie 40 proc, kai kurios kompanijos paskubėjo darydamos tokį sprendimą“, – kalbėjo profesionalas.

Nutraukiamos sutartys

Pasak A. Avulio, praėję metai jų veiklai buvo patys prasčiausi, tačiau vertinant pastarųjų 27 m. istoriją, 2021–ieji buvo patys geriausi metai.

Arvydas Avulis

Laidoje „Verslo požiūris“ buvo pacituota ir „Verslo žinių“ surinkta statistika. Skelbiama, kad 2022 m. Vilniuje „Omberg“ nutraukė net 142 preliminiarias sutartis, „Citus“ tuo tarpu nutraukė 28, o „Hanner“ 11 preliminarių susitarimų su pirkėjais. Kiti vystytojai nutraukė mažiau preliminarių sutarčių. Pasak NT vystymo bendrovę „Omberg“ atstovaujančio advokato, nei vienam pavieniam klientui nebuvo siūloma pasidalinti atsakomybės už rinką pakeitusias aplinkybes.

Vis dėlto A. Avulis sakė, kad rinkoje daugelis vystytojų atsakomybę už pabrangusias medžiagas prisiėmė sau. „Delfi TV“ laidos svečias pabrėžė, kad svarbi ir etika bei pirkėjų pasitikėjimas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)