Taip bandoma atstatyti įmonių grupės reputaciją ir atsieti ją nuo „Vičiūnų grupės“, kritikuojamos dėl nenutrauktos veiklos Rusijoje. Apie tai, kas paskatino priimti tokį sprendimą ir kokios bus numatomo sandorio sąlygos, „Verslo požiūryje“ kalbėtasi su „Amber Food“ direktoriumi ir akcininku Gediminu Balniu.

Sandorio sąlygos

Pasakodamas apie „Amber Food“ įsigijimo sandorį, įmonių grupės direktorius ir akcininkas G. Balnis teigia, kad aktyviai dalyvavo restoranų kūrime, o šiuo metu turi 20 proc. akcijų paketo. Jam taip pat priklauso ir 20 proc. nekilnojamojo turto verslo, valdančio 25 tūkst. kv. m prestižinių objektų Vilniuje ir Kaune. Pardavęs šias akcijas verslininkas planuoja išsipirkti 80 proc. „Amber Food“ grupės akcijų iš V. Matijošaičio ir jo šeimos įmonių.

Pašnekovas teigia, kad konkrečios sandorio sąlygos bus atskleistos jam pasibaigus, tačiau tikina, kad procesas vyksta sklandžiai ir vėliau nupirktų akcijų Kauno meras susigrąžinti negalės. „Rugsėjo 2–ąją sueis 16 metų, kai vykdome veiklą su V. Matijošaičiu. Viskas prasidėjo, kai dalyvavau konkurse ir man pasiūlė užimti vadovo pareigas šioje įmonėje.

Dirbant restoranų versle visą laiką stebėjau tarptautinius pavyzdžius. Tam tikrų tinklo restoranų nekilnojamojo turto vertė buvo netgi didesnė nei jų pačių. Taip atsirado idėjos pelną reinvestuoti ir kurti didesnį verslą, o ne išsimokėti dividendus. Visą laikotarpį tai ir darėme. Planavome vystyti ir viešbučių tinklus“, – kalba „Verslo požiūrio“ svečias. Jis priduria, kad įvykus sutartam pirkimui, jo ir V. Matijošaičio daugiau nebesies jokie verslo ryšiai.

Kristina Ciparytė, Gediminas Balnis

Visuomenės nuomonė – netikėta

G. Balnis teigia negalintis vertinti „Vičiūnų grupės“ sprendimo kol kas nepasitraukti iš Rusijos rinkos. Tačiau, pasak verslininko, jį nustebino visuomenės reakcija į jo valdomą restoranų verslą, nes kitos Rusijoje tiesiogiai veiklą vykdančios įmonės tokio pasmerkimo nesulaukė.

„Kai kurioms kompanijoms užtekdavo tiesiog pasakyti, kad iš šios rinkos išeis palaipsniui. O šiuo atveju buvo sureaguota labai jautriai. (...) Man pačiam buvo labai sunku daryti įtaką. V. Matijošaitis mūsų veikloje yra labiau finansinis investuotojas. Netgi esame iš skirtingų miestų. Esu vilnietis, o pastaruoju metu Kaune būdavau retai. Todėl nedažnai kontaktuodavau, bet matydavau, kokios yra problemos. Nesinorėdavo lįsti ir klausti, o daugiau informacijos apie tai, kas vyksta, sužinodavau iš spaudos“, – Delfi TV eteryje teigia „Amber Food“ direktorius ir pabrėžia, kad jį su Kauno meru sieja tik dalykiniai verslo santykiai.

Tuo tarpu „Verslo požiūrio“ vedėjai paklausus, kaip reputacijos krizė paveikė restoranų apyvartą, pašnekovas teigia, kad versle įtaką daro daug veiksnių. Verslininkas sako, kad pasibaigus COVID-19 pandemijai pastebimas apyvartos augimas, tačiau jis lėtesnis nei būtų buvę galima tikėtis.

Viliasi greitos sandorio pabaigos

Prakalbus apie tai, kodėl G. Balnis tik dabar priėmė sprendimą išpirkti „Amber Food“ akcijas, nors „Vičiūnų grupė“ kritikos strėlių sulaukia jau kurį laiką, pašnekovas pabrėžia, kad restoranai niekada nedirbo Rusijos rinkoje ir iš jos negaudavo jokio pelno, o investuotojas į su juo susijusius klausimus turėtų atsakyti pats. Pasak verslininko, sandorį veikia daug veiksnių, kurių dalis susikaupė ir per dvejus pandemijos metus.

Gediminas Balnis

Jis taip pat pasakoja, kad atliekamos nuolatinių klientų apklausos nerodo įmonių grupės vertinimo pasikeitimų. „Išsiunčiame 100 tūkst. naujienlaiškių ir visada sugrįžta apie 300–400 laiškų su įvairiais paklausimais. Klausimų šia tema buvo tik 2–3. Nuolatiniai klientai labiau supranta, kad esame atskiras derinys. Kasdienėje mūsų veikloje V. Matijošaitis nedalyvauja. Jis investuotojas, o įmonę atstovauju aš“, – „Verslo požiūryje“ komentuoja laidos svečias.

Jis pažymi, kad reputacijai žala jau padaryta, tačiau dabar svarbu susitelkti ir į specialistų susigrąžinimą. „Darbuotojų labai trūksta ne tik dėl pandemijos. Karas mus taip pat paveikė. Todėl pradėsime darbą, kontaktuosime su savo darbuotojais, kurių turime apie 1200. Prasideda sezonas, todėl papildomai jų priimsime dar 200–300.“

Delfi TV eteryje verslininkas sako, kad sandoris dėl „Amber Food“ akcijų pirkimo yra natūralus ir derybų keliu pasiektas rezultatas. G. Balnis priduria, kad nors susitarime dalyvauja 15 įmonių ir reikia atlikti būtinas procedūras, jis tikisi, kad pirkimą pavyks užbaigti dar per šį mėnesį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją