Rusijos karas prieš Ukrainą atvedė pasaulį į dar vieną krizę – vis mažiau šalių yra patrauklios ir saugios investicijoms, o ypač karo mašiną užkūrusi Rusija. Šviesių Rusijos ateities perspektyvų nemato ne tik užsienio investuotojai, bet ir patys rusų milijonieriai, kurie jau ruošia sau „atsargines nusileidimo aikšteles“. 

Pasauliniu mastu 2021 m. tiesioginės užsienio investicijos (TUI) pasiekė 1,6 trilijonus JAV dolerių, o tai atitiko priešpandeminį lygį. Tokius naujausius duomenis pateikė Jungtinių Tautų prekybos ir plėtros konferencijos (UNCTAD) ataskaitos autoriai. Didžiausias srautas buvo užfiksuotas dešimtyje šalių, įskaitant Rusiją, Kiniją ir JAV.

Tačiau po Ukrainoje pradėto karo analitikai Rusijai ne tik pateikia niūrias ateities prognozes, bet ir vardija pirmuosius matomus ženklus, kurie istoriškai signalizuoja net apie šalių žlugimą. 
Iki šiol patys rusai daugiausiai investavo į penkias Vakarų šalis, tačiau po 2022 m. vasario 24 d. sąraše atsirado nauja kryptis. 

Kipras. Turtingi rusai investuoja į vietos infrastruktūros projektus, gyvenamųjų ir kurortinių kompleksų statybą bei viešbučius. Rusai domisi komercinės paskirties sklypais bei esamų ir veikiančių verslų pirkimu.

Prancūzija. „Knight Frank“ teigimu, dar prieš kurį laiką turtingus Rusijos piliečius Prancūzijoje daugiausia domino vilos ir pilys su vynuogynais, tačiau dabar tai pakeitė konkrečios investicijos.

Vokietija.  Ši šalis užima lyderio poziciją pagal 10 mln. eurų ir didesnį biudžetą siekiančių sandorių, kuriuose dalyvauja Rusijos investuotojai, skaičių. Rusus ypač domina Miunchene ir Frankfurte esantys verslo centrai bei viešbučiai. Pastaruoju metu rusai taip pat investuoja į sveikatos priežiūros infrastruktūrą – klinikas ir slaugos namus bei jų statybas.

Italija. Pastaruoju metu rusai, svarstantys apie galimybę investuoti Italijoje, itin domisi viena iš pasaulio mados sostinių Milanu. Jie investuoja į gerai žinomų operatorių vardus turinčius viešbučius, verslo centrus ir didelius picerijų tinklus.

Didžioji Britanija. Iki „Brexit“ Didžioji Britanija buvo itin populiari rusų investicijų vieta. Tačiau pastarųjų metų įvykiai įnešė akivaizdžių pokyčių. Rusai, kurių mėgstamiausia investicijų vieta tradiciškai buvo Londonas, vis dažniau ieško investavimo galimybių už sostinės ribų. 

Gruzija. Tai nauja kryptis rusų investuotojams. Oficialiais Gruzijos vyriausybės duomenimis, per pastaruosius ketverius metus 40 proc. viso užsieniečių registruoto NT priklauso Rusijos piliečiams. O dėl pastarųjų įvykių NT paklausa tarp užsieniečių dar labiau išaugo. Nuo vasario pabaigos į šalį atvyko daugiau nei 30 tūkst. rusų, apie 15 tūkst. baltarusių ir 8,6 tūkst. Ukrainos piliečių. Rusijos investuotojams ši šalis tapo patraukli, nes netaiko jokių sankcijų, čia nėra trukdžių atsidaryti banko sąskaitų, perkant NT nereikia įrodyti pajamų kilmės ir t.t. 

Apie pinigų srautus į ir iš Rusijos, „auksinių vizų“ pokyčius, pasikeitusį Rusijos milijonierių elgesys ir rimtus, analitikų įžvelgiamus ženklus, skaitykite išsamiame projekto tekste. 

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją