Rusija po karo Ukrainoje tapo labiausiai sankcionuota valstybe pasaulyje. JAV, ES, Jungtinė Karalystė ir kitos šalys taiko sankcijas daugiau kaip 1000 Rusijos asmenų ir įmonių. Taip pat taikomos sektorinės sankcijos, susijusios su finansų, technologijų, transporto ir kitomis sritimis.

Kinija ir Indija, Eurazijos ekonominės sąjungos narės Kazachstanas, Armėnija ir Kirgizija, taip pat Gruzija ir net NATO narė Turkija – šios šalys dažniausiai minimos, kai kalbama apie kelius, kuriais Rusija apeidinėja Vakarų sankcijas. O tie keliai gali būti įvairūs – kontrabandinių kanalų atvėrimas, pagalba steigiant fiktyvias įmones ar tiesiog svetingas užuovėjos ieškančio Rusijos verslo priėmimas.

Kazachstanas. Po sankcijų įvedimo Rusija liko be vakarietiškų technologijų ir įrenginių, todėl neabejojama, kad šių prekių, ypač reikalingų karo pramonei, mėgins gauti kitais keliais. Čia analitikų akys krypsta į Kazachstaną, kuris jau pakvietė Rusijos įmones steigti atstovybes. Dar ryškesnis pavyzdys – Rusijos naudojamas Baikonūro kosmodromas. Pats Kazachstanas neigia padedantis Rusijai apeiti sankcijas.

Sakartvelas. Šios šalies pavadinimas Rusijos sankcijų apėjimo schemose nuskambėjo iš Ukrainos žvalgybos. Teigiama, kad per Sakartvelą Rusija atvėrė kontrabandinius kelius, o prieglobstį ten randa ir į „juoduosius“ sąrašus pakliuvę Rusijos piliečiai. Pati Gruzija neigia kalbas apie pagalbą Rusijai apeinant sankcijas.

Kinija. Karo pradžioje Rusija neslėpė vilčių aukštųjų technologijų produktų gauti iš Kinijos, bet panašu, kad ir ši šalis, didžiausia Rusijos prekybos partnerė, neskuba tiesti pagalbos rankos. Tikėtina, kad taip ji elgiasi dėl pragmatiškų sumetimų, baimindamasi pati pakliūti į sankcijų lauką. Vis dėlto, penkios Kinijos technologijų bendrovės jau buvo sulaukusios JAV kaltinimų dėl Rusijai parduotų draudžiamų produktų. Be to, rusiškos naftos importas į Kiniją šoko iki rekordinių aukštumų.

Turkija. 
Vos prasidėjus karui Turkijos uostai tapo prieglobsčiu Rusijos oligarchų jachtoms, o patys turtingi rusai šioje šalyje puolė pirkti nekilnojamą turtą (NT). Tokiu būdu Rusijos turtuoliai gali gauti turkiškus pasus ir nepaisydami sankcijų keliauti po visą pasaulį. Turkijos politinė valdžia neslepia laukianti šalyje rusų oligarchų ir leidžianti jiems vystyti verslą. 

Pati Rusija taip pat sugalvoja gudrių draudimų apėjimo kelių, pavyzdžiui, randa būdų, kaip sankcionuotą naftą paversti nesankcionuota. Apie tai ir kitas Rusijos schemas bei šalis, iš kurių pagalbos rankos tikisi sulaukti ar jau sulaukė agresorė, skaitykite išsamiame tekste.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją