Luminor“ vyriausiasis ekonomistas Žygimantas Mauricas konferenciją pradėjo gera žinia: Lietuvos gyventojų finansinis turtas per dešimtmetį išaugo daugiau nei tris kartus ir, tikėtina, augs toliau.

„Tai – įspūdingas augimas, vienas sparčiausių pasaulyje ir sparčiausias visoje ES ir, tikėtina, augs toliau. Pagal bendrąjį vidaus produktą (BVP), esame gerokai arčiau priartėję prie Vakarų Europos, nei kad pagal sukauptą finansinį turtą. Pvz., BVP kiek mažiau nei 50 proc. atsilieka nuo Italijos, o finansinis turtas vis dar mažesnis 5 kartus. Italija ilgą laiką buvo turtinga valstybė, dabar ji jau galbūt nesukuria tiek pridėtinės vertės, o Lietuva vejasi, bet vis dar atsilieka“, – dėsto ekonomistas.

Vis dėlto jis pažymi, kad yra pakankamai nemažai ir iššūkių. Bendrai Lietuvos gyventojų taupymo norma yra santykinai nedidelė. Šiuo požiūriu esame panašūs į Pietų Europos šalis, kurios nėra itin linkusios taupyti.

„Viena iš priežasčių – mažas pajamų lygis, nes kuo jis didesnis, tuo didesnė taupymo norma. Kylant pajamos, turbūt pradėsime daugiau taupyti“, – svarsto Ž. Mauricas.

Kitas svarbus dalykas, kalbant iš investicijų prizmės, – kur laikomi sukaupti pinigai. 

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)