Tačiau iš tiesų apčiuopiamai jų grynoji vertė sumažėjo po to, kai Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas priėmė sprendimą įsiveržti į Ukrainą. Per mažiau nei 24 valandas rusų oligarchai prarado 39 milijardus dolerių – daugiau nei iki tol šiais metais.

Žala buvo padaryta visose turto klasėse. Rusijos etaloninis „MOEX Russia Index“ Maskvoje nusmuko 33 proc., o tai penktas pagal sunkumą nuosmukis vietine valiuta per akcijų rinkos istoriją ir pirmas kartas nuo vadinamojo Juodojo pirmadienio 1987 m., kai rinką sudrebino panašaus masto katastrofa, nusinešusi daugiau nei 50 milijardų dolerių.

Tuo tarpu „UBS Group AG“ išsiuntė maržos raginimą tiems savo klientams, kurie kaip užstatą portfeliams naudoja Rusijos obligacijas, sumažinus kai kurių iš jų skolinimo vertę iki nulio, „Bloomberg News“ sakė informuoti žmonės. Šveicarijos turto valdytojas teigia aptarnaujantis pusę pasaulio milijardierių.

Viena didžiausių saugumo krizių Europoje nuo Antrojo pasaulinio karo laikų kelia riziką, kad rinkos nuosmukis regione dar labiau pablogės – ypač Rusijoje, kuriai JAV ir JK įvedė sankcijas. Saujelė milijardierių, įskaitant Genadijų Timčenką, taip pat buvo nubausti už savo ryšius su V. Putinu, nors galimus taikinius raginama išplėsti.

Rusų milijardieriai prarado 39 mlrd. dolerių

„JAV ir Europoje netrūksta žmonių, norinčių nusitaikyti tiesiai į juos“, – kalbėdamas interviu apie Rusijos milijardierius sakė Chrisas Milleris, Tuftso universiteto Fletcherio mokyklos Rusijos ir Eurazijos programos direktorius. – Nemanau, kad sankcijų prasme jie galės atsipūsti.“

Labiausiai smuko „Lukoil“ valdybos pirmininko Vagito Alekperovo grynoji vertė. Remiantis „Bloomberg Billionaires Index“, per vieną dieną ji sumažėjo beveik trečdaliu (6,2 milijardo dolerių) ir dabar siekia 13 milijardų dolerių. Maskvoje įsikūrusio naftos gamintojo akcijos ketvirtadienį nukrito maždaug 33 proc.

Plieno gamintojo „Severstal“ valdybos pirmininkas Aleksejus Mordašovas ketvirtadienį prarado 4,2 milijardo dolerių, o jo turtas sumažėjo iki 23 milijardų dolerių. „Norilsk Nickel“ prezidentas ir šiuo metu turtingiausias Rusijos žmogus Vladimiras Potaninas neteko 3 milijardų dolerių.

V. Alekperovas ir G. Timčenka šiais metais prarado po apytikriai 10 milijardų dolerių, arba daugiau nei 40 proc. savo turto. Tai didžiausias procentinis sumažėjimas tarp Rusijos milijardierių, stebimų „Bloomberg Billionaires Index“.