UBS ir „Credit Suisse“ yra du didžiausi Šveicarijos bankai. Pranešimai apie galimą įsigijimo sandorį pasirodė po savaitgalį vykusių skubių abiejų bankų pokalbių, kuriuose taip pat dalyvavo Šveicarijos vyriausybės ir centrinio banko atstovai bei reguliuotojai. Pastaruoju metu buvo sunerimta dėl galimo „Credit Suisse“ žlugimo – bankas veikiausiai pajuto JAV bankų sektoriuje kilusios krizės padarinius, už Atlanto žlugus keliems kreditoriams. „Credit Suisse“ akcijos anksčiau šią savaitę buvo nusmukusios daugiau kaip 30 proc.

„Financial Times“ žiniomis, UBS iš pradžių siūlė įsigyti „Credit Suisse“ už 1 mlrd. JAV dolerių. Tačiau vėliau bankas sutiko šią sumą padvigubinti. Šį sandorį suskubta užbaigti savaitgalį, siekiant išvengti chaoso, kai akcijų biržose pirmadienį prasidės nauja prekybos sesija. Tokio masto bankų susijungimas įprastomis sąlygomis užtruktų daugybę mėnesių – nors Šveicarijoje galiojančios taisyklės numato, kad UBS turėtų būti suteiktas šešių savaičių trukmės konsultacijų laikotarpis, bankas turi galimybę pasinaudoti skubiomis priemonėmis ir išvengti šių konsultacijų bei akcininkų balsavimo.

Sekmadienio vakarą Šveicarijos vyriausybė patvirtino, kad įsigijimo sandoris buvo sudarytas.
Kai kurios žiniasklaidos priemonės naujausią sandorį vadino „amžiaus susijungimu“. Savaitraštis „SonntagsZeitung“ rašė, kad tokiu būdu siekiama neleisti, jog „Credit Suisse“ duotų pradžią pasaulinei finansų krizei.

„Credit Suisse“, taip pat UBS, yra vieni iš 30 pasaulio bankų, tarptautinėje bankininkystės sistemoje laikomi „sistemiškai svarbiais bankais“, tad kartu ir pernelyg dideliais, kad juos ištiktų žlugimas. Tačiau pastaruoju metu rinkose buvo pastebėta ženklų, kad „Credit Suisse“ galimai buvo pradėta laikyti silpnąja grandimi.

Apie UBS ir „Credit Suisse“ sandorį pranešta po to, kai per pastarąją savaitę JAV žlugo keletas bankų. Tai pakurstė nuogąstavimus dėl galimos platesnės bankų krizės.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)