„Atsižvelgiant į geresnę ketvirtojo ketvirčio dinamiką, Ekonomikos ministerijos vertinimais ir Valstybinės statistikos tarnybos duomenimis, BVP nuosmukis metų pabaigoje buvo mažesnis nei 30 proc. ir sudarė 29,2 proc. Tai tapo įmanoma dėl koordinuoto vyriausybės, parlamento darbo, tarptautinių partnerių pagalbos, didelio verslo ir gyventojų prisitaikymo. Kartu tai leido mums išlaikyti ekonominį frontą ir toliau judėti pergalės link“, – sakė Ukrainos ministro pirmininko pirmoji pavaduotoja, ekonomikos ministrė Julija Svyrydenko.

Vis dėlto dar esama neigiamų tendencijų, kurios neleidžia ekonomikai pradėti atsigauti. Ūkio ministerija atkreipia dėmesį į sumažėjusį namų ūkių vartojimą, kuris daugiausia buvo orientuotas į būtiniausių prekių ir paslaugų pirkimą.

Be to, tarp dabartinių tendencijų išlieka karo sąlygomis sumažėjęs investicinis aktyvumas, kurį iš dalies kompensavo priverstinės įmonių ir valstybės investicijos į alternatyvių energijos šaltinių įsigijimą ir įrengimą. Teigiamą vaidmenį suvaidino didelio masto energetikos infrastruktūros objektų kapitalinis remontas, sugriautų namų ir kelių atstatymas, kuris tapo įmanomas dėl tarptautinės finansinės paramos, taip pat tolesnė verslų finansinio rėmimo programų plėtra.

Ekspertai pažymi, kad eksporto ir importo operacijose išlieka neigiamas spaudimas dėl Rusijos sukelto dirbtinio laivų vėlavimo įgyvendinant „grūdų iniciatyvą“. Tačiau užsienio ekonominę veiklą palaikė logistikos maršrutų į ES šalis plėtra ir ES reglamento poveikis, ypač muitų ir kvotų tam tikrų rūšių produktams panaikinimas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją