Remiantis pirmadienį paskelbtais šios šalies muitinės tarnybos duomenimis, praėjusiais metais eksporto apimtys išaugo 19,9 proc., iki 591,5 mlrd. dolerių, o importo apimtys sumenko 11,7 proc., iki 259,1 mlrd. dolerių. Tad apskaičiuotas prekybos perteklius 2022 m., palyginti su 2021 m., esą padidėjo 68 proc.

Apie tai pranešta pernai stebėjus spartų naftos kainų augimą. Dėl šios priežasties Rusijos pajamos iš šios žaliavos ir jos produktų išaugo 42 proc.

Nepaisant visko, ši statistika tėra dalinė. Manoma, kad tokiu būdu Rusija siekia pademonstruoti, jog jos ekonomika gerai tvarkosi su dabartinėmis sankcijomis, šaliai paskelbtomis dėl jos visapusiškos invazijos į Ukrainą. Tačiau ši tendencija greičiausiai ilgai nesitęs, nes praėjusių metų pabaigoje Vakarų šalys nustatė rusiškos naftos ir jos produktų kainų lubas, kurių padariniai jau yra apčiuopiami.

Tuo pat metu skaičiuojama, kad importas į Rusiją praktiškai grįžo į prieš karą stebėtą lygį. Tai iš dalies lemia vadinamasis „pilkasis“ prekių importas per trečiąsias šalis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją