2022 m. pabaigoje „Vilniaus prekybos“ įmonėse dirbo 47 018 darbuotojų, tai yra 3 450 daugiau nei prieš metus.

„Vilniaus prekybos“ dukterinių įmonių veikla 2022 m. susidūrė su iššūkiais, kurie didžiąja dalimi buvo netiesioginė karo Ukrainoje pasekmė. Panaudojusios pandemijos metu įgytą patirtį greitai reaguoti į besikeičiančias aplinkybes ir veikti, grupės įmonės išlaikė stabilią kryptį. 17 proc. pajamų augimą įtakojo infliacija bei plėtra Lenkijoje, Bulgarijoje ir Švedijoje.

Didžiausią įtaką konsoliduotoms „Vilniaus prekybos“ pajamoms darė „Maxima grupė“, kurios pajamos augo beveik 15 proc. iki 5 154 mln. eurų. 2022 metais „Maxima Grupėje“ didžiausias pajamų augimas procentine išraiška fiksuotas Lenkijos ir Bulgarijos rinkose, kuriose vykdoma prekybos tinklų plėtra. Lenkijoje fiksuotas 28 proc. augimas iki 1 400 mln. eurų ir 110 naujų parduotuvių, o Bulgarijoje 21 proc. augimas iki 240 mln. eurų ir 14 naujų parduotuvių. „Maxima Grupės“ pajamos iš elektroninės prekybos Baltijos šalyse, Lenkijoje bei Bulgarijoje pernai augo 5 proc.

Euroapotheca“, valdanti vaistinių tinklus ir didmenines farmacijos produktų platinimo įmones Baltijos šalyse ir Švedijoje bei el. prekybos įmonę „Azeta“, savo pajamas 2022 m. augino 27 proc. ir perkopė 1 mlrd. eurų. Šį augimą labiausiai įtakojo spalio mėnesį įgyvendintas sandoris Švedijoje, kuriuo sujungus „Apoteksgruppen“ ir „Kronans Apotek“ vaistinių tinklus, grupės konsoliduota apyvarta Švedijoje išaugo 55 proc. Elektroninės prekybos pajamos „Euroapotheca“ grupėje 2022 m. susitraukė 3 proc.

Akropolis Group“ 2022 m. veikė su pilnai į grupės valdomą portfelį integruotu 2021 m. įsigytu prekybos centru Latvijoje „Akropole Alfa“ bei nebebuvo varžomas pandeminių Covid-19 veiklos ribojimų. Tai lėmė 52 proc. išaugusį lankytojų srautą bei Akropoliuose veikiančių nuomininkų apyvartos augimą 67 proc. „Akropolis Group“ nuomos pajamos 2022 m. buvo 31 proc. didesnės nei 2021 m. ir siekė 75 mln. eurų.

„Akropolis Group“ finansiniai rezultatai 2022 metais gerėjo ir įmonė išlaikė tvirtą poziciją Baltijos šalių rinkoje, nors praeitų metų energetikos kainų iššūkiai mažino grupės pelningumo lygį, kuris nepasiekė priešpandeminio lygio.

„Ermi group“, valdančio „Ermitažo“ ir „Bauhof“ prekybos tinklus Lietuvoje ir Estijoje, pajamos 2022 m. augo 17 proc. iki beveik 245 mln. eurų, o grupės elektroninės prekybos pajamos smuko 5 proc.
Visų „Vilniaus prekybos“ įmonių grupės pajamų augimas iš elektroninės prekybos po spartaus augimo pandeminiu laikotarpiu, 2022 m. sulėtėjo ir siekė 3 proc., iki 214 mln. eurų.

„Nestabili geopolitinė ir ekonominė 2022 m. aplinka leido prisiminti per pandemiją išmoktas pamokas ir pritaikyti įgytą patirtį veikti „čia ir dabar“ reikalingų priimti sprendimų sąlygomis. Dar svarbiau – tuo pačiu metu išlaikyti stabilią grupės kryptį. Taip pavyko suderinti ir užtikrinti stabilią paramą Ukrainai, ir, reaguojant į išaugusią infliaciją bei veiklos sąnaudas, ieškoti būdų, kaip pirkėjams reikalingiausių prekių pasiūlyti už mažą kainą, ir tuo pat metu vykdyti nuoseklią verslo plėtrą bei tęsti įmonių verslo veiklai svarbius projektus“, – teigia Jolanta Bivainytė, „Vilniaus prekybos“ valdybos pirmininkė ir direktorė.

„Vilniaus prekybos“ konsoliduotos pajamos Lietuvoje 2022 m., kaip ir metais anksčiau, sudarė 39 proc., Lenkijoje – 21 proc., likusiose užsienio rinkose – 40 proc. visų pajamų.

Pelnas mažėjo antrus metus iš eilės

2022 m. „Vilniaus prekybos“ konsoliduotas audituotas grynasis pelnas sudarė 207 mln. eurų (10 proc. mažesnis nei 2021 m). Grynojo pelno pokyčiui didžiausią įtaką turėjo daugiau nei dvigubai išaugę komunalinių patarnavimų bei kitos veiklos sąnaudos, taip pat sumažėjęs pelnas dėl investicinio turto perkainojimo.

Už praėjusius metus „Vilniaus prekybos“ įmonės Lietuvos valstybei sumokės 304 mln. eurų mokesčių, 5 proc. daugiau nei 2021 metais.

Iš „Vilniaus prekybos“ sukaupto grynojo pelno dividendams išmokėti paskirta 440 mln. eurų. Didžioji dividendų dalis pasiliks versle aukščiau esančiuose VP grupės holdinguose, taip užtikrinant galimybes tolimesnei plėtrai.

Anksčiau šiais metais pranešta, kad „Bertona Holdings Limited“ iš Vlado Numavičiaus įsigijo visus su „Vilniaus prekyba“ susijusių įmonių akcijų paketus. Po sandorio įvykdymo visų su „Vilniaus prekyba“ susijusių įmonių galutiniai naudos gavėjai yra Nerijus Numa ir Ignas Staškevičius.

Didžiausia lietuviško kapitalo verslo grupė ir viena didžiausių mažmeninės prekybos grupių Baltijos šalyse ir Vidurio Europoje „Vilniaus prekyba“ per antrines įmones – „Maxima grupė“, „Euroapotheca“, „Ermi group“ ir „Akropolis Group“ – valdo parduotuvių ir vaistinių tinklus bei prekybos centrus ir savo veiklą vykdo Baltijos šalyse, Lenkijoje, Bulgarijoje ir Švedijoje. 2022 m. „Vilniaus prekyba“ netiesiogiai valdė 2475 prekybos vietas (Lietuvoje – 538).