„Nors geopolitinė situacija, infliacija ir prognozuojama recesija kėlė daug iššūkių, grupės finansiniai rezultatai demonstravo augimą. Stabilumas visose pozicijose, kuris buvo prioritetas praeitais metais, išlaikytas. Turtas augo iki 287,4 mln. eurų, o jau šiais metais dėl grupės plėtros ir naujai prisijungusių kredito unijų „LTL“, RATO, „Saulėgrąža“ planuojame pasiekti augimą iki 500 mln. eurų“, – sako Mindaugas Raipa, „Kreda“ grupės valdybos pirmininkas.

Bendras paskolų portfelis 2022 m. išaugo 19,8 proc. – paskolų portfelio suma buvo 227,8 mln. eurų. Didžiausią augimą tarp 11 unijų demonstravo būsto ir žemės ūkio paskolos – 23,8 proc. ir atitinkamai 24,2 proc. augimas, pažymima pranešime.

Indėlių portfelis augo 12 proc. – iki 227,8 mln. eurų. M. Raipa atkreipia dėmesį, kad grupėje labai svarbu išlaikyti paskolų portfelio diversifikaciją. Taip pat fiksuojama, kad smulkaus ir vidutinio verslo paskolos išlaiko augimo tempus (13,7 proc. augimas, palyginus, su 2021 m.) ir sudaro trečdalį grupės paskolų portfelio. Praėjusiais metais aktyviai ir suplanuotai unijos dirbo su verslo klientais – buvo sukurti nauji produktai, pasiūlyti individualūs finansiniai sprendimai ir suteikti didesni sindikuoti kreditai. Dabartinis grupės pajėgumas sindikuojant paskolas per kelias grupės kredito unijas leidžia finansuoti net iki 8–9 mln. eurų.

„Kredos“ grupei 2022-aisiais pavyko įgyvendinti užsibrėžtus tikslus. Pasak M. Raipos, vienas iš svarbiausių įvykių – metų pabaigoje įgyvendinta plėtra, kai šių metų pradžioje prie grupės prisijungė trys persitvarkančios unijos – taip unijų skaičius išaugo iki 14, o rinkos dalis kredito unijų sektoriuje – iki 36,6 proc. Taip pat buvo aktuali plėtra Vilniaus mieste ir regione, nes iki šiol nebuvo galimybės veikti šioje teritorijoje.

Kitas svarbus įvykis – išplatinta septynerių metų trukmės subordinuotųjų obligacijų emisija, kuria pavyko pritraukti daugiau kaip 1 mln. eurų kapitalo. Tai leis grupei užtikrinti stabilų augimą, plėsti veiklą ir auginti paskolų portfelį, ypač mažų ir vidutinių įmonių bei žemės ūkio tiksliniuose segmentuose. Įgyvendinti pokyčiai skaitmenizacijos srityje: išleista išmanioji programėlė KREDA, įvesti bekontakčiai atsiskaitymai telefonu, patobulinta elektroninės bankininkystės sistema, rašoma pranešime.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją