Šalis apie tokius planus informavo po to, kai JAV pradėjo daryti spaudimą apriboti Kinijos prieigą prie puslaidininkių technologijų.

Nors vienos didžiausių pasaulio ekonomikų Kinija ir Japonija yra svarbios prekybos partnerės, pastaraisiais metais dvišalius diplomatinius ryšius veikia įtampa, Tokijui su nerimu stebint stiprėjančius Pekino karinius ir ekonominius pajėgumus. Abi šalys taip pat laikosi skirtingų pozicijų dabartinio karo Ukrainoje atžvilgiu – Japonija remia Kyjivą, o Kinija tuo pat metu siekia glaudesnių ryšių su agresore Rusija.

Japonija naujausius su eksportu susijusius planus pristatė panašų žingsnį anksčiau šį mėnesį žengus Nyderlandams. Pastaroji šalis tokį sprendimą motyvavo „tarptautinio ir nacionalinio saugumo“ interesais. Nors Nyderlandai konkrečiai neminėjo Kinijos, Pekinas pasipiktino šalies veiksmais.

Japonija taip pat nekalbėjo apie kurią nors konkrečią valstybę. Prekybos ministras Yasutoshi Nishimura tvirtino, kad naujųjų priemonių tikslas yra neleisti, jog technologijos būtų naudojamos kariniais tikslais.

Pareigūnas nurodė, kad Japonija nori „vaidinti atsakingą vaidmenį tarptautinėje bendruomenėje“.

Nepaisant to, Vašingtonas praeityje yra aiškiai pareiškęs norintis, kad jo sąjungininkai prisijungtų prie JAV ir apribotų Kinijos prieigą prie puslaidininkių technologijų.

Kaip pranešama, dabar Japonijos prekybos ministerija lauks visuomenės nuomonių apie naująsias priemones. Manoma, kad jos galėtų įsigalioti nuo liepos. Žiniasklaidoje būta pranešimų, kad eksporto kontrolė paveiks apie 10 didelių kompanijų, įskaitant „Tokyo Electron“ ir „Nikon“.

JAV spalį paskelbė besiimančios priemonių, kurių tikslas – apriboti Kinijos galimybes įsigyti ir gaminti pažangius lustus, kurie galėtų būti pasitekti kariniais tikslais. Vašingtono priemonės apima apribojimus kai kuriems lustams, naudojamiems superkompiuteriuose, taip pat griežtesnes taisykles vykdant puslaidininkių įrangos pardavimus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją