Penktadienį, gegužės 26 dieną, viena didžiausių saulės modulių gamintojų Šiaurės Europoje „SoliTek“ pasirašė sutartį su Italijos investicijų agentūra „Invitalia“ dėl paramos skyrimo naujam strateginiam saulės energetikos vystymo ir kaupimo projektui. Sutarties pasirašyme dalyvavo Italijos Įmonių ir Made in Italy (ekonomikos) ministras Adolfo Urso, „Invitalia“ generalinis direktorius Bernardo Mattarella ir Italijos Benevento regiono meras Clemente Mastella, Lietuvos ambasadorė Italijoje Dalia Kreivienė, „Global BOD Group“ vadovas Vidmantas Janulevičius.

Tai pirmasis projektas visoje ES, kai RRF subsidija skiriama saulės energetikos gamybiniams pajėgumams ir kaupimui vystyti. Projektas apims ne tik atsinaujinančią energetiką – tai bus žiedinės ekonomikos pavyzdys.

„SoliTek“ pasirašė sutartį su Italijos investicijų agentūra „Invitalia“

Projekto planavimas ir rengimas truko kone metus – prieš tiek laiko lankantis Italijos ekonomikos ministerijoje buvo pristatytas investicijų agentūros planas, kuriuo susidomėjusi lietuvių įmonė kreipėsi į investicijų agentūrą „Invitalia“. Nuo paraiškos padavimo iki sutarties pasirašymo praėjo 10 mėnesių, ir 50 milijonų vertės projektas jau pasirašytas. Pagal pasirašytą sutartį investicijų agentūra „Invitalia“ projektui skirs 65 proc. subsidiją.

„Vieni pirmųjų pasaulyje gaminame dvipusius saulės modulius, pirmieji Europoje pradėjome nuo stiklo-stiklo modulių, tai Italija mums labai tinka ne tik kaip itin saulėta šalis, bet ir dėl jos dėkingos geografinės padėties, kuri leidžia išnaudoti abi mūsų modulių, pastatytų prie įvairių infrastruktūros objektų (keliai, automagistralės, geležinkeliai) puses. Kai pagaminame iš mūsų modulių garso barjerus, tai gauname, vaizdžiai tariant, „saulės sienelę“, kuri turi net tris funkcijas: apsaugo nuo triukšmo, gamina ekologišką elektrą ir atitveria pačią automagistralę ar geležinkelio vėžę nuo išorės trikdžių, etc. Manau, Italijos atstovus mūsų projektas sudomino ir dėl sudėtingo šalies reljefo, nes kalnuotose vietovėse prieiga prie elektros yra sudėtinga, o mes garantuojame vietinę elektros gamybąׅ, – projekto sėkmę Italijoje aiškina V. Janulevičius.

Pranešime rašoma, kad savo ruožtu moduliai stiklas-stiklas yra itin tinkami Italijos žemės ūkiui – įmonė Italijoje nemažą dėmesį skirs specialiai žemės ūkiui skirtų saulės modulių „SOLID Agro“ gamybai. Naujieji moduliai irgi atliks trigubą funkciją: gamins el. energiją, apsaugos augalus nuo itin intensyvios pietinės saulės, taip sutaupydami ir dalį laistymui skiriamo vandens, bei apsaugos nuo gamtos stichijų (krušos, audros etc).

„SoliTek“ pasirašė sutartį su Italijos investicijų agentūra „Invitalia“

„Be visko, kas išvardinta, pagamintą produkciją perdirbsime ir vel grąžinsime į rinką. Tad mūsų pasiūlymas idealiai atitiko ne tik žaliosios transformacijos, bet ir žiedinės ekonomikos kriterijus“, – pabrėžia V. Janulevičius.

Per trejus metus planuojama pastatyti tris naujas gamyklines linijas: 600 MW saulės modulių gamybos, taip pat bus statoma 1 GW kaupimo baterijų gamykla, ir galiausiai – perdirbimo gamykla, kurioje per metus planuojama perdirbti 8 tūkst. tonų senų panaudotų saulės modulių ir baterijų.
Šiuo metu jau pradedami gamybos projektavimo darbai: nusipirkta sena gamykla laisvojoje ekonominėje zonoje tarp Romos ir Neapolio. Pirmoji – saulės modulių gamybos linija – turėtų būti paleista jau kitą pavasarį, 2025 metų pavasarį jau turėtų būti įgyvendinta statoma 1 GW kaupimo baterijų gamybos linija, ir 2026 metų pavasarį bus paleista visų šių baterijų perdirbimo linija.

„Vidurio ir Rytų Europą aprūpinsime saulės moduliais ir elektros kaupimo sistemomis iš gamyklos Italijoje, o Baltijos šalis ir Skandinaviją – iš Lietuvos gamyklų“, – teigia „Global BOD Group“ vadovas Vidmantas Janulevičius.

Įmonė Lietuvoje taip pat investuoja į atsinaujinančią energetiką, bet plėsdama gamybą dairosi naujų rinkų ir naujų galimybių. Šiuo metu „Solitek“ eksportuoja apie 93 proc. savo produkcijos.

„Didžiuojamės, kad Lietuvos pramonės įmonės yra vienos iš inovatyviausių Europoje. O Lietuvą noriu paraginti laikytis tokios mokestinės strategijos, kad investicinėms bendrovėms mūsų šalis būtų patrauklesnė nei kaimynės“, – teigia V. Janulevičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją