Pamaryje ir prie jūros esančiuose kurortuose beveik kiekvienoje užeigoje siūloma bent po keletą žuvies patiekalų.

Tačiau specializuotiems restoranams suskaičiuoti, anot Viešbučių ir restoranų asociacijos vadovės, užtektų vienos rankos pirštų. Tokiu menku pasirinkimu nepatenkinti ir poilsiautojai.

Žuvies patiekalų restorano savininkė sako, kad įrengti tokią vietą kainuoja brangiai. Žuvis yra greitai gendantis produktas, tad šaldymo įrenginių reikia daugiau nei paprastame restorane. Patiekalų kainos siekia ir iki 50 Lt, nes žuvis brangsta.

„Žuvies kaina išaugo 40 proc. palyginus su pernai metų vasara. Mes nesiryžome kainų labai kelti, nors mūsų klientas ir ne tas, kuris neturėtų pinigų“, – tvirtina restorano „Žuvinė“ savininkė Rūta Sakalauskienė.

Tiek egzotiškąsias, tiek Kuršių marių, Nemuno deltos ir Baltijos žuvis verslininkai sako perkantys per tarpininkus, nes gauti šviežios žuvies tiesiai iš žvejų, anot jų, beveik neįmanoma dėl itin sudėtingos pirkimo dokumentų forminimo tvarkos.

Žvejai tikina, kad neseniai atidarytame žuvies aukcione pirkti šviežios žuvies bus žymiai lengviau, tačiau abejoja, kad ji taps pigesnė.

„Žvejai veš visą sugautą žuvį. Ir tik šviežią žuvį. Aukcionas atsidarys nuo 7 val. ryto ir kainos bus paskelbtos internete“, – teigė Žuvininkystės produktų gamintojų asociacijos pirmininkas Alfonsas Bargaila.

Vis dėlto specializuotų žuvies restoranų savininkai sako, kad šis verslas – perspektyvus.

Anot jų, jei pagausėjo vertinančiųjų gerą vyną, daugės ir norinčiųjų pasimėgauti išskirtiniais žuvies patiekalais.