DELFI redakcija sulaukė skaitytojo laiško, kuriame jis teigė, kad viena didžiausių šalyje žuvies perdirbimo įmonių „Norvelita“ lietuviams darbuotojams nekelia algų, tačiau vietoje to, atsiveš ukrainiečių.

„Kokia dalimi savivaldybė dengs kaštus? Kas apmokės Gabšiuose ukrainiečių gyvenimą buvusiuose Sereikų globos namų patalpose? Kodėl „Norvelitoje" paprašius padidinti darbuotojams algas ir pagerinti darbo sąlygas, jiems buvo pasakyta, kad „atveš ukrainiečių“, – buvo rašoma DELFI pasiekusiame laiške.

Skaitytojas taip pat nurodė dar kelių darbuotojų kontaktus, kurie DELFI papasakojo plačiau, kokia situacija susidarė įmonėje. Visų asmenų vardai ir pavardės redakcijai žinomi, tačiau jų prašymu jie nebus viešinami.

„Situacija yra baisi šioje įmonėje. Atsižvelgiant į tai, kokiomis sąlygomis mes dirbame – šaltis, drėgmė, triukšmas, yra labai dideli reikalavimai, nes tai yra maisto produktas. Nesuprantu vieno dalyko, kodėl šios įmonės netikrina darbo inspekcija?

Mes dirbame neturėdami darbo grafiko. Jis pakabintas 2 dienoms į priekį, bet ir tai sugeba jį pakeisti. Tarkime aš dirbu 6 darbo dienas pagal slenkantį grafiką, po to turėtų būti 2 laisvos dienos, bet po pietų pasižiūri, kad liko tik viena laisva diena. Nuo spalio mėnesio dirbame po 7–8 darbo dienas ir gauname 1 laisvą. Košmaras, darbuotojai pervargę. Žmonėms nuo šalčio skauda sąnarius, nuo didelio darbo krūvio skauda nugarą, o vadovai drįsta sakyti, kad darbuotojai specialiai ima nedarbingumo pažymėjimus. Praeitą savaitę buvo darbuotojų streikas dėl darbo dienų, dėl įkainių didinimo. Tik susirinkimo metu mes sužinojome, kad situacija yra kebli, nebėra norinčių eiti į šią įmonę dirbti. Visi Raseiniai žino kas čia vyksta.

Sužinojome, kad atvažiuos ukrainiečiai, bet nemanau, kad jie bus patenkinti. Nebent jiems bus suteikiamos kitos sąlygos: nemokamai apgyvendinami, didesnį įkainiai“, – pasakoja vienas darbuotojų.

Nuo spalio mėnesio dirbame po 7–8 darbo dienas ir gauname 1 laisvą. Košmaras, darbuotojai pervargę. Žmonėms nuo šalčio skauda sąnarius, nuo didelio darbo krūvio skauda nugarą, o vadovai drįsta sakyti, kad darbuotojai specialiai ima nedarbingumo pažymėjimus.
Darbuotojas

Darbuotojas taip pat pasakojo, kad yra dirbama ir per šventines dienas, išskyrus Kalėdas ir Velykas. Nors už darbą per šventines dienas turėtų būti apmokėta dvigubai, darbuotojo teigimu, iš tiesų taip nėra. Tvirtinama, kad už viršvalandžius niekas nemoka, o įkainių nedidino nuo 2007 metų, kuomet jie buvo sumažinti.

Kitas įmonės darbuotojas taip pat patvirtino prieš tai buvusiųjų pasakojimus, kad dirbama daugybę laiko, laisvadienių praktiškai negaunama, o nerimą kelia ir atvažiuojantys ukrainiečiai.

Algos tikrai nėra mažos Lietuvos mastu, bet jeigu dirbsi po 22–24 dienas per mėnesį ir 9 valandas per dieną. Tūkstantį tikrai galima užsidirbti, bet reikia arti kaip arkliui!
Darbuotojas

„Algos tikrai nėra mažos Lietuvos mastu, bet jeigu dirbsi po 22–24 dienas per mėnesį ir 9 valandas per dieną. Tūkstantį tikrai galima užsidirbti, bet reikia arti kaip arkliui! Viršvalandžių nėra, šventinių dienų taip pat nėra, nes akcentuojama, kad yra slenkantis grafikas, kur numatyta, kiek darbo dienų per mėnesį turi išdirbti. Jei nori gauti dvi laisvas dienas, turi dirbti 7 ar 8 dienas.

Po mūsų vadinamojo streiko, iš kurio labai juokiamasi ir sakoma, kad nieko nelaimėjome, pradėjome gauti po dvi laisvas dienas. Tačiau galvojame, kad taip bus laikinai, kol aprimsime. Gamybos direktorė dėl nieko nesiskaito, jeigu kas nepatinka, sako eik lauk. Personalo vadovė nuolatos primena, kad turime būtų dėkingi įmonės savininkams už laiku mokamą atlyginimą. Jei tai rimta įmonė, tai ji ir turi laiku mokėti atlyginimą.

Per paskutinį susirinkimą mums buvo pažadėta, kad atvažiuos dirbti ukrainiečiai. Kiek jie gaus, kokiomis sąlygomis – nežinome.

Patikėkite, peržengus įmonės vartus, nebėra Darbo kodekso. Čia savi įstatymai, savos taisyklės“, – pasakojo dar vienas darbuotojas.

Įmonės direktorius: nuo birželio visoje įmonėje didinami įkainiai

„Norvelitos“ generalinis direktorius Vidmantas Globis DELFI pirmiausia tvirtino, kad darbuotojų streiko įmonėje nebuvo.

„Gamybinės pertraukėlės metu darbuotojų pageidavimu įvyko susitikimas su įmonės vadovu. Darbuotojai išsakė pastabas ir tuo pačiu buvo paaiškinta administracijos pozicija tam tikrais klausimais. Darbo ritmas nesutriko“, – tvirtino jis.

V. Globis taip pat nurodė, kad atlyginimai yra nuolat keliami. Pasak jo, vien per pastaruosius penkis metus matytas ženklus įkainių didėjimas. Kaip pavyzdį jis nurodė, kad šiais metais balandį vidutinis atlyginimas įmonėje siekė 1331 Eur „ant popieriaus” arba 1032 Eur pagal senąją sistemą. Palyginimui, 2018 m. balandį atlyginimas „ant popieriaus“ siekė 880 Eur, o 2014 m. balandį 660 Eur. Direktorius patikina, kad atlyginimus numatyta padidinti ir nuo birželio 1 dienos.

Nuo šių metų birželio 1 d. visoje įmonėje pakeliamas atliekamų darbų operacijų įkainis 5 proc. bei papildomai peržiūrėtos kritinės operacijos ir padidinti įkainiai.
Vidmantas Globis

„Gamybinio padalinio darbuotojo valandos kaina šių metų balandį yra 5,59 Eur (pagal seną skaičiavimą), per 5 metus valandos kaina pakilo 47 proc. ( 2014 metais buvo 3.58EUR/val.) Vidutiniškai valandos vidurkis auga per metus po 9,5 proc.

Visos gamybinės operacijos turi savo įkainį. Darbuotojo atlyginimas priklauso nuo sugebėjimo atlikti tam tikras operacijas. Darbo užmokestis peržiūrimas nuolatos atsižvelgiant į daugelį faktų: darbo našumo augimą, šalies vidutinio atlyginimo pokyčius, pasikeitimus pardavimų rinkose.

Nuo šių metų birželio 1 d. visoje įmonėje pakeliamas atliekamų darbų operacijų įkainis 5 proc. bei papildomai peržiūrėtos kritinės operacijos ir padidinti įkainiai.

Ypatingas dėmesys kreipiamas į darbo aplinką. Nuolatos investuojame į naujus įrengimus bei technologijas, o tai leidžia patiems darbuotojams didinti našumą. Tik turėdami kokybinius ir produktyvumo pranašumus galime konkuruoti su Lenkijos gamintojais. Darbuotojams suteikta galimybė maitintis įmonės valgykloje. Visi darbuotojai turi galimybę naudotis sporto ir laisvalaikio centru“, – apie darbo sąlygas pasakojo V. Globis.

Analizuodami didelį darbuotojų sergamumą pastebime tendenciją, kad galimai dalis nedarbingumų yra susiję su nesąžiningumu, siekiant nudirbti darbus savuose namų ūkiuose.
Vidmantas Globis

Jis pripažino, kad šiuo metu viename padalinyje išties susidarė sunki situacija dėl darbo grafiko.

„Tai susiję su tuo, kad išaugo pardavimų apimtys, emigruoja darbuotojai, dalis darbuotojų ima nedarbingumo pažymėjimus ir tuo pasunkina dirbančių darbuotojų darbo režimą. Analizuodami didelį darbuotojų sergamumą pastebime tendenciją, kad galimai dalis nedarbingumų yra susiję su nesąžiningumu, siekiant nudirbti darbus savuose namų ūkiuose.

Sutinkame, kad darbo grafikai viename įmonės padalinių laikinai išsibalansavo. Siekiant stabilizuoti situaciją, užtikrinti darbuotojams atostogas, ieškome įvairių išeičių. Planuojame dalį operacijų perduoti kitoms įmonėms“, – teigė V. Globis.

Jis taip pat patvirtino, kad į įmonę atvyks dirbti ukrainiečiai, bet jiems bus taikomos tos pačios sąlygos kaip ir dabartiniams darbuotojams.

Sutinkame, kad darbo grafikai viename įmonės padalinių laikinai išsibalansavo. Siekiant stabilizuoti situaciją, užtikrinti darbuotojams atostogas, ieškome įvairių išeičių.
Vidmantas Globis

„Emigracijos banga artėja ir iki mūsų įmonės. Todėl norime pasiruošti sumažinti jos pasekmes. Tendencija yra tokia, kad darbuotojai nuo balandžio iki spalio išvažiuoja uždarbiauti kitur, be jokio perspėjimo. Šiuo metu 20 proc. išaugus pardavimo apimtims jaučiamas darbo jėgos trūkumas.

Manome, kad anksčiau ar vėliau dėl darbuotojų trūkumo būsime priversti pasinaudoti darbo jėga iš šono, arba perkelti gamybą kitur. To labiausiai nenorime. Ši tendencija yra pastebima visoje Lietuvoje.

Gauname pasiūlymus dėl tam tikrų paslaugų atlikimo. Tokios kompanijos pačios rūpinasi darbuotojais, jų apgyvendinimu. Mes už suteiktas paslaugas esame pasiruošę mokėti tokius pačius įkainius kaip ir savo darbuotojams. Atvykstantiems darbuotojams bus taikomos tos pačios darbo sąlygos kaip ir mūsų dirbantiems darbuotojams. Diskriminacijos tarp darbuotojų netoleruosime. Prielaidos apie ukrainiečių apgyvendinimą savivaldybės patalpose nemokamai yra nepagrįstos“, – tikina „Norvelitos“ generalinis direktorius.

Darbo inspekcija patikrinimų nedarė, nes skundų nebuvo

DELFI kreipėsi į Valstybinę darbo inspekciją (VDI), ar ši yra gavusi skundų iš darbuotojų apie susidariusią situaciją. VDI teigė, kad nuo 2014 metų skundė dėl šios įmonės nėra gauta, tik 2017 m. buvo gautas el. paštu paklausimas dėl darbuotojų informavimo apie vidutinį darbo užmokestį. VDI taip pat nėra gavusi darbuotojų skundų dėl ukrainiečių įdarbinimo šioje įmonėje ar apgyvendinimo.

Vis dėlto turint omenyje DELFI gautus darbuotojų pasakojimus, informuojama, kad artimiausiu metu bus inicijuotas patikrinimas.

VDI ragina darbuotojus kreiptis konsultaciniu numeriu ir pasiteirauti, ką vienoje ar kitoje situacijoje jie galėtų padaryti.

Užimtumo tarnyba: užsieniečio įdarbinimas galimas tuo atveju, jeigu Lietuvoje nėra reikiamo specialisto

Užimtumo tarnyba informuoja, kad per pirmąjį šių metų ketvirtį „Norvelita“ įregistravo 14 laisvų darbo vietų: žuvies perdirbimo įrenginių operatoriams – 4, žuvų darinėtojams – 3, automobilinio krautuvo vairuotojams – 2, maisto produktų gamybos technologinės linijos operatoriui, apskaitininkui, aplinkos tvarkytojui, Sandėlininkui, tarnybinių patalpų valytojui – po 1. Pirmąjį ketvirtį ši įmonė įdarbino 8 darbo ieškančius asmenis.

Tarnyba taip pat informuoja, kad turi būti užtikrinta, jog reikiamų specialistų Lietuvoje nerandama.

„Šiais metais bendrovė įstatymų nustatyta tvarka nesikreipė į Užimtumo tarnybą dėl trečiųjų šalių piliečių įdarbinimo. Visos aukščiau išvardintos profesijos nepatenka į trūkstamų profesijų sąrašą.

Užsieniečio įdarbinimas galimas tuo atveju, jeigu Lietuvoje nėra specialisto, atitinkančio darbdavio keliamus kvalifikacinius reikalavimus ir jeigu nėra Lietuvos Respublikos, Europos Sąjungos valstybės piliečio ar jo šeimos nario galinčio užimti šią laisvą darbo vietą. Pirmenybė visada teikiama Lietuvos piliečiui.

Darbdavys pateikia įsipareigojimą įdarbinti užsienietį pagal darbo sutartį ne trumpesniam negu 6 mėnesių laikotarpiui, taip pat informaciją apie užsieniečio turimą kvalifikaciją ir ne mažesnę negu vienerių metų darbo patirtį pagal turimą kvalifikaciją per pastaruosius dvejus metus (reikalavimas netaikomas siekiant užsieniečio, kuris atvyksta dirbti kaip stažuotojas ar praktikantas, įdarbinimo)“, – apie keliamus reikalavimus informuoja Užimtumo tarnyba.

„Sodros“ duomenimis, šiuo metu „Norvelitoje“ dirba 444 darbuotojai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (847)