Antradienį paskelbtame straipsnyje „Dagens Industri“ šaltiniai nurodė, jog JAV institucijos įtaria trijų bankų padalinius Baltijos šalyse sukčiavimu ir pinigų plovimu.

Teigiama, kad FTB tiria ir bankų klientų finansinę elgseną.

Paskelbus „Dagens Industri“ straipsnį, visų trijų bankų akcijų vertė smuko: „Swedbank“ akcijos atpigo daugiau nei 7 proc., SEB – daugiau nei 5 proc., o „Danske Bank“ – daugiau nei 3 proc.

Praėjusią vasarą Švedijos teisingumo ministerija gavo teisinės pagalbos prašymą iš kolegų Jungtinėse Valstijose, iš kurio paaiškėjo, kad minėtų bankų veiklą trys JAV federalinės valdžios institucijos.

Nors nei JAV, nei Švedijos institucijos nepateikė laikraščiui komentarų apie naujai paaiškėjusias aplinkybes, „Danske Bank“ spaudos atstovas Stefanas Singhas Kailay'is pareiškė Norvegijos verslo naujienų portalui E24, kad, kaip jau buvo skelbta visuomenei, banko veiklą tiria Danijos, JAV, Estijos ir Prancūzijos institucijos.

„Ir kaip jau sakėme anksčiau, glaudžiai bendradarbiaujame su jomis visomis“, – sakoma norvegų kalba paskelbtame „Danske Bank“ komentare.

Banko atstovas pridūrė, kad bendradarbiavimo rezultatų neįmanoma numatyti ir kad viskas tebėra neapibrėžta.

Elektroniniame laiške „E24“ spaudos pareigūnas Ralfas Bagneris iš „Swedbank“ atsako, kad bankas jau anksčiau buvo atviras JAV valdžios institucijoms, tiriančioms darbą, įskaitant bendrovės trečiojo ketvirčio ataskaitą: „Šiuo metu neįmanoma įvertinti, kada bus baigta apklausa ar jų rezultatas. Dėl teisinių priežasčių negalime komentuoti, kurios JAV valdžios institucijos mus tiria. Turime gerą apžvalgą apie likusius trūkumus pinigų plovimo srityje. Taip pat yra aiškus trūkumų šalinimo planas“.

Dar 2019 metų lapkričio mėnesį paaiškėjo, jog JAV institucijos atlieka tyrimą dėl „Swedbank“, nes bankas galimai padėjo pažeisti Rusijai įvestas sankcijas, kai banko darbuotojas leido Rusijos oligarchui ir buvusiam ministrui Michailui Abyzovui per 70 su „Swedbank susijusių ofšorinių sąskaitų pervesti 860 mln. JAV dolerių, pranešė E24.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (178)