„Turint omenyje tai, kad šiemet atpigo grūdų supirkimas, reikėtų tikėtis, kad produktai, susiję su grūdais, gali šiek tiek pigti. Jeigu grūdų kaina yra apie 15 proc. mažesnė, o turint omenyje, kad duonos kainoje grūdų dalis sudaro apie 15 proc., taigi pigimas gali būti 2-3 proc.“, – DELFI prognozavo LAEI Produktų rinkotyros skyriaus vedėjas, tyrėjas Albertas Gapšys.

Šiemet pirmos klasės kviečiai buvo superkami po daugiau nei 500 Lt už toną arba maždaug penktadaliu mažiau nei prieš metus.

Tikimasi, kad pigs miltai, laukiama ir dešimtadaliu mažesnės kruopų kainos.

Tačiau jau dabar brangstantys pieno produktai nieko gero nežada ir ateityje. Tyrėjas prognozuoja, kad pieno produktai gali brangti iki 5 proc.

„Jie brangsta dėl to, kad šiais metais pasaulyje jaučiamas pieno stygius, o tai susiję su sausra Naujoje Zelandijoje. Visą vasarą pieno supirkimo kainos didėja. O visada artėjant žiemai, kai pieno kiekis sumažėja, kaina dar padidėja“, – komentavo V. Gapšys.

Žemės ūkio ministerijos duomenimis, rugpjūtį vidutinė natūralaus pieno supirkimo kaina Lietuvoje buvo 1 050 Lt už toną arba 36 proc. daugiau nei prieš metus.

Tačiau pašnekovas neatmeta, kad nuo didesnio kainų šoko gali gelbėti ir šildymo sezonas, suryjantis nemažą dalį žmonių pajamų.

Albertas Gapšys
„Turint omenyje tai, kad žiemą būna šildymo sezonas ir žmonės pinigus leidžia sąskaitų apmokėjimui, todėl perdirbėjai nėra labai suinteresuoti labai kelti kainas, nes žino, kad gali sumažėti pieno produktų vartojimas“, – sakė A. Gapšys.

Mėsai brangti, pasak pašnekovo, turėtų neleisti pingantys pašarai.

„Mano vertinimu, mėsa brangti neturėtų, nes atpigus grūdams, turėtų šiek tiek pigti pašarai, o pašaras sudaro du trečdalius kiaulės savikainos. Todėl prognozuočiau, kad kainos turėtų išlikti dabartiniame lygyje“, - dėstė jis.

Instituto duomenimis, šiemet daržovės yra šiek tiek pabrangusios lyginant su praėjusiais metais, bet pernai jos buvo pačios pigiausios istorijoje.

„Įvertinkite tai, kad šiemet daržovių kainos yra mažesnės nei buvo 2011 m.“, – pabrėžė pašnekovas.

Kodėl kaime duona pigesnė?

Kartu instituto Produktų rinkotyros skyriaus vedėjas atkreipia dėmesį, kad kainoms nemažą įtaką turi ir konkurencija tam tikrame sektoriuje. O daug kur jos labai trūksta.

„Kalbant apie konkurenciją, reikėtų pasakyti, kad pas mus jos yra labai nedaug. Turbūt mėsos sektorius yra konkurencingiausias, nes yra daug mažų perdirbėjų. Tuo metu pieno sektoriuje turime keturias-penkias dideles įmones, kurios gamina visą pagrindą, turime dvi pagrindines miltus gaminančias įmones, penkios duonos kepyklos užima 40 proc. rinkos“, – vardijo jis.

Pašnekovas atkreipė dėmesį, kad kaime dėl didesnės konkurencijos duona yra pigesnė nei mieste.

„Tarp kitko, kaime duona yra kur kas pigesnė nei mieste. Yra tam tikri niuansai, nes duoną kaime kepa mažesni gamintojai, jie kainas reguliuoja kitaip. Mes taip pat turime didžiulę oligopoliją prekyboje, kainos pas juos (prekybos centruose – DELFI) yra didesnės“, – dėstė A. Gapšys.

Tinklalapio produktukainos.lt duomenimis, šių metų rugsėjo pradžioje litras 3,5 proc. riebumo pieno kainavo 2,93-3,29 Lt arba 9,74-14,24 proc. daugiau nei pernai, kiaulienos kumpis be kaulo – 14,18 Lt arba 3,73 proc. pigiau nei pernai, 1 kg aukščiausios rūšies kvietinių miltų – 2,57 Lt arba 1,18 proc. daugiau, kilogramas batono – 6,46 Lt arba 10,81 proc. daugiau, kilogramas bulvių – 1,3 Lt arba 35,42 proc. daugiau.

Laukti akcijų?

Bendrovės „Vilniaus duona“ Rinkodaros skyriaus vadovas Edvinas Ambrukaitis DELFI sakė, kad iki Naujųjų metų jokių kainų pokyčių neplanuojama.

„Šiandien kainoraščio keitimo planų neturime, dar gyvename iš senų derlių ir negalvojame apie pokyčius“, – teigė jis.

Pasiteiravus, kada galima laukti reakcijos į pigesnį derlių, pašnekovas sakė: „Manyčiau, kad pigimas pasireikš ne tuo, kad visi produktai pigs 5 proc. Taip nebūna. Greičiausiai atsiras naujų pigesnių gaminių, didesnių akcijų, kurios mažins bendrą vidutinę kainą“.

Pašnekovas teigia, kad nuo kitų metų vartotojams planuojama pasiūlyti naujų pigesnių duonos gaminių.

„Kitų metų planas dėliojamas ir galiu jus patikinti, kad kitąmet atsiras naujų ekonominės klasės gaminių. Tačiau mes ne visada galime daryti įtaką lentynos kainai, nes ji yra mažmenininkų prerogatyva, nes jie gali laikyti dar mažesnę kainą arba suformuoti savo kainodarą“, – atkreipė dėmesį jis.

E. Ambrukaitis pabrėžė, kad lietuvių mokama kaina už duoną yra mažiausia Baltijos šalyse.

Gerų žinių neturi

Bendrovės „Rokiškio sūris“ valdybos pirmininkas Dalius Trumpa neatmeta, kad pieno produktai gali brangti.

Dalius Trumpa
„Negaliu komentuoti, kad Konkurencijos taryba netraktuotų to kaip signalo rinkai. Tačiau palyginus praėjusių metų kainas, matyti, kad šiemet žaliavinio pieno kaina yra smarkiai išaugusi. Žinant, kad ji sudaro didžiąją dalį pieno produktų savikainos, o nei darbo jėga, nei energetiniai resursai smarkiai nepigo, tai tikėtis, kad pieno produktai pigs, tikrai neverta. Greičiausiai tikėtinas variantas, kad jų kaina koreguosis (į viršų – DELFI)“, – komentavo jis.

Šią liepą žaliavinio pieno kaina lyginant su praėjusių metų liepa buvo pakilusi 33 proc.

„Pienas brangsta todėl, kad Lietuva yra stipriai pieną eksportuojanti valstybė ir mūsų pieno produktų ir žaliavinio pieno kainos labai priklauso nuo situacijos pasaulinėse pieno produktų eksporto rinkose. O ten pieno kainos didėja. Tai yra didžiausias šuolis nuo 2007 m.“, – teigė D. Trumpa.

Prastos žinios ir smaližiams

Mažmeninės prekybos tinklą valdančios bendrovės „Maxima Lt“ komunikacijos vadovė Renata Saulytė DELFI sakė, kad parduotuvėse didžiosios dalies būtiniausių produktų kainos išlieka stabilios.

Tačiau parduotuvių tinklo duomenimis, maždaug 5-6 proc. brangsta pieno produktai.

„Tiekėjai sprendimą didinti savo tiekiamos produkcijos kainas motyvuoja brangstančia žaliava ir žaliavos stygiumi“, – sakė R. Saulytė.

Taip pat šį rudenį maždaug apie 5 proc. pabrango šokoladas bei kai kurie saldumynai. Pasak jos, 2014 m. laukiama prastesnio kakavos pupelių derliaus Vakarų Afrikoje, iš kur atkeliauja apie 70 proc. žaliavos, naudojamos šokolado gamyboje.

„Esant kakavos pupelių deficitui, panašu, kad šokolado kainos dar labiau šoktelės į viršų“, – komentavo pašnekovė.

Renata Saulytė
Jos duomenimis, šį rudenį maždaug dešimtadaliu pigesnis cukrus, apie 3 proc. atpigo šviežia kiauliena, apie 6 proc. – šviežia vištiena.

Visoje Europoje esant kiaušinių pertekliui, pasak pašnekovės, maždaug 15 proc. sumažėjo kiaušinių kainos.

„Kiaušiniai vieni perkamiausių produktų Lietuvoje, tad jiems atpigus, pardavimas šoktelėjo kelis kartus“, – pastebėjo R. Saulytė.

Pasaulinėse rinkose pingant žaliavai – kavos pupelėms, pigo ir kava. Šį rudenį kavos kaina maždaug 8 proc. mažesnė nei praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu.

„Artimiausiu metu, tikimės, kad pigs kruopos, nes pasigirsta vis daugiau informacijos apie gerą ryžių, grikių, perlinių, miežinių kruopų, žirnių derlių. Dėl gero derliaus artimiausiu metu (kažkur 2 mėnesių laikotarpiu) turėtų šiek tiek pigti ir miltai bei aliejus“, – prognozavo prekybos tinklo komunikacijos vadovė.

Jos teigimu, duonos kainos lieka stabilios, kol kas iš didžiųjų šalies duonininkų nesulaukta jokios informacijos apie ketinimus peržiūrėti tiekiamos duonos ir jos gaminių kainas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (218)