Spalio mėnesį į Lietuvą atvyksiantis F. Harenas kasmet aplanko daugybę šalių ir jų verslininkams bando įdiegti kūrybiškumo svarbą jų versle. Į Aziją iš Europos išsikėlęs pranešėjas išskirtiniame interviu DELFI dalija patarimus ir apie tai, kaip išugdyti kūrybiškumą vaikuose.

- Kas, Jūsų nuomone, yra kūrybiškumas?

Kūrybiškumą apibūdinu kaip dviejų, jums jau žinomų, tačiau niekada nesujungtų dalykų kombinaciją. Iš tiesų, kaip pavyzdys čia tiktų kulinarija. Jei žmogus sugeba paimti du dar kartu neišbandytus ingredientus ir juos sumaišo, tai jau yra kūrybiškumas. Jei gaminate valgį pagal receptų knygą, esate mažiau kūrybingas šiose srityje.

Kiekvienas patiekalas yra skirtingų ingredientų kombinacija, tas pats galioja bet kokiam dalykui. Vakariečiai dažnai sako – nauja idėja, sena idėja, bet iš tiesų visos idėjos yra nauja senų idėjų kombinacija.

- Ar kūrybingu gimstama, ar išmokstama tokiu būti?

- Kai sulaukiu šio klausimo, visada klausimą atsuku į klausiantįjį. Dauguma sako, kad kūrybiškumo išmokstama. Taip manau ir aš.

Manau, kad didžiausia problema – dauguma žmonių niekada nesimokė būti kūrybingais.

Tikiu, kad kai kurie žmonės gimsta su didesniu kūrybiškumu nei kiti. Lygiai taip pat kaip vieni užauga aukštesni nei kiti. Žinoma, aukštesniam žmogui krepšinį seksis geriau žaisti, bet tai nereiškia, kad žemesnis žmogus negali pasiekti sėkmės krepšinyje.

Gaila tų, kurie savyje neišsiugdė kūrybiškumo, bet dar labiau gaila tų, kurie turėjo didelį potencialą, bet jo nepuoselėjo. Galvodami, kad jie yra kūrybiškesni nei kiti, tiesiog nustojo tobulėti.

- Kaip savyje išsiugdyti kūrybiškumą?

- Tai priklauso nuo kiekvieno žmogaus atskirai. Vieniems geriau sekasi būnant nuolatinėje kitų žmonių apsuptyje, kitiems reikia būti vieniems, medituoti.

Žmonėms visada siūlau prisiminti penkias savo idėjas ir apgalvoti, kokioje aplinkoje, kada ir kur jos jums kilo.

- Ar šiandieniniame pasaulyje kūrybiškumas būtinas išgyventi esant aršios konkurencijos sąlygoms?

- Kad pasiektum – taip, kad egzistuotum – ne.

- Ar kūrybiškumas mūsų epochos simbolis?

- Žinoma, istorijoje turėjome epochų, kurios buvo inovatiškesnės nei kitos. Galima sakyti, kad dabar gyvename epochoje, kur kūrybiškumas klesti visose pasaulio dalyse, sektoriuose tuo pačiu metu. Didžiausias praėjusio ir esamo pasaulio skirtumas – gyvename globalizacijoje, kur matome daugiau kūrybiškumo.

Įsivaizduokite, kad gyvenate prieš 30 metų Stokholme ir norite sukurti itališko stiliaus 1960-tųjų kėdę. Kad rastumėte įkvėpimą, turite eiti į biblioteką ir rasite porą lapų knygose apie tai. Dabar užtenka suvesti paiešką į „Google“ ir pamatysite tūkstančius nuotraukų.

- Kaip reikėtų elgtis tėvams? Ar jie turi ugdyti savo vaikuose kūrybiškumą? Ar tai mokyklos pareiga?

- Nemanau, kad tėvai privalo, bet gerai, jei tai daro. Pats turiu vienerių ir trejų metų vaikus ir daug apie tai galvoju. Galiu juos išmokyti šokti, groti fleita, žaisti futbolą. Tačiau, manau, tėvams geriausia būti savimi ir daryti tai, ką pats geriausiai moki.

Abu mano tėvai mokytojai ir šiuo klausimu kreipiausi į juos. Jie man davė labai gerų patarimų.

Kai paklausiau mamos patarimų dėl vaikų kūrybiškumo ugdymo, ji pasakė – jei vaikas klausia klausimo, niekada iškart neatsakykite. Įsivaizduokime, kad vaikas klausia, kodėl dangus mėlynas. Nors atsakymą ir žinote, iškart jo vaikui nesakykite, geriau jo pirma paklauskite, o kaip jis mano. Tokiu būdu išmokysite vaiką ne priiminėti informaciją, o ieškoti atsakymų. Tai jums užtruks tik kelias sekundes, o vaikui padarys naudą.

Mano tėtis yra muzikos mokytojas ir jis nuolat sako, kad išmokyti groti instrumentu gali bet kurį, tačiau, kad žmogus taptų muzikantu, reikia įkvėpimo. Todėl manau, kad mokykloje yra svarbiausia, kad mokytojai įkvėptų vaikus. Jų pagrindinė užduotis – ne perduoti žinias, o įkvėpti.

- Ar kūrybiškumas svarbus visuose verslo sektoriuose?

- Manau, kad šiandien jis reikalingas visuose sektoriuose. Visada sakau, kad jei randi darbą, kuriame nėra kūrybiškumo, vadinasi, gali būti pakeistas kompiuterio ar roboto.

- Kokią matote verslo pasaulio ateitį? Kaip jis keisis?

- „Forum One“ konferencijoje kalbėsiu ne tik apie kūrybiškumą, bet ir apie globaliai mąstantį protą. Mano paskutinė knyga būtent ir vadinasi „Vienas pasaulis. Viena įmone“ (angl. One World. One Company). Dabar vyksta pasikeitimas iš lokalaus, nacionalinio mąstymo į globalų. Žmonės privalo save nuolat tobulinti, nustoti mąstyti riboti ir galvoti ne iš savo lokalios perspektyvos, bet ir visos žmonijos pusės, tuomet visi sprendimai bus geresni.

Forum One” – didžiausia verslo ir lyderystės konferencija Vidurio Europoje, kurioje įžvalgomis dalijasi pasaulinio lygio verslo lyderiai, vizionieriai, pokyčių provokatoriai. Šiemet forumas pranešėjų klausia: kaip būti nepakeičiamu šiandienos permainingame versle? Diskusijos priešakyje – vienas žymiausių skaitmeninio amžiaus verslo vizionierių Sethas Godinas, „Žydrųjų vandenų strategijos" bendraautorius Gaboras Burtas, „Harley Davidson" legendos kūrėjas Kenas Schmidtas, „Skype“ kūrėjas Jaanis Tallinas ir dar daug kitų profesionalų, pripažįstamų numeris vienas. „Forum One“ vyks spalio 23-25 d. Vilniuje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)