Trijų dienų susitikime bus sprendžiama, ar patvirtinti konvencijos Įgyvendinimo komiteto parengtus sprendimus dėl reikalavimus pažeidusių valstybių.

Lietuvos delegacijai Šveicarijoje vadovaus laikinai aplinkos ministro pareigas einantis energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

Ministras teigė besitikintis, kad Ženevoje bus pritarta dabar parengtam komiteto išvados tekstui, kuris yra palankus Lietuvai.

„Tai būtų svarbus sprendimas, įrodantis ne tik tai, kad buvo pažeista Espo konvencija, ne tik tai, kad Lietuva pagrįstai kėlė reikalavimus ir į jos klausimus nebuvo tinkamai atsakyta, bet ir tai, kad šis projektas (Astravo AE – BNS) niekuomet negalės būti vadinamas ir traktuojamas kaip saugus, nes jis vykdomas pažeidžiant tos konvencijos reikalavimus, kuri iš esmės kalba apie vietos parinkimą“, – BNS sakė Ž. Vaičiūnas.

Pasak jo, „galutinis ir neatšaukiamas“ konvencijos pažeidimo patvirtinimas sustiprintų ir Lietuvos argumentus prieš Astravo jėgainės projektą.

„Klausiant praktiškai, kuo tai svarbu: kaip ir iki šiol, taip ir ateityje, mes galėsime dar stipriau remtis tuo argumentu, kad šis projektas yra plėtojamas pažeidžiant tartpautinių konvencijų reikalavimus ir tai yra ne tik konstatuota, ne tik pateiktos rekomendacijos, bet ir jos nebuvo įgyvendintos“, – teigė Ž. Vaičiūnas.

Aplinkos minsterijos teigimu, skundą, kad atliekant Astravo AE poveikio aplinkai vertinimą buvo pažeista konvencija, Lietuva pateikė dar 2011 metais, negavusi Baltarusijos atsakymų į užduotus esminius klausimus.

2013 metais Įgyvendinimo komitetas konstatavo, kad Baltarusija, plėtodama AE projektą, pažeidė konvencijos nuostatas, ir pateikė rekomendacijas pažeidimams ištaisyti. Šias rekomendacijas 2014 metais patvirtino konvencijos šalių 6-asis susitikimas. Įgyvendinimo komitetui buvo pavesta išsamiai įvertinti Baltarusijos veiksmus jas įgyvendinant.

Komitetas 2017-2018 metais išnagrinėjo Astravo AE poveikio aplinkai vertinimo dokumentus ir nusprendė, kad Baltarusija pažeidė Espo konvenciją, nepagrindusi galutinio sprendimo Astravą pasirinkti aikštele branduolinei jėgainei statyti.

Lietuva yra pagrindinė už 50 kilometrų nuo Vilniaus statomos Astravo jėgainės kritikė – jos teigimu, objektas statomas nesaugiai, nesilaikant tarptautinių įsipareigojimų, tuo metu Minskas kaltinimus neigia.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)