Kai kam tai lyg ilgai lauktas svajonės išsipildymas, kai kam – tiesiog dar viena galimybė gyvenime, o kai kurie, net ir laimėję žaliąją kortą, nusprendžia nebandyti toliau siekti bilieto.

Mėnuo per metus

Statistika rodo, kad susidomėjimas žaliąja kortele, kuri suteikia gauti vadinamąją Diversity Visa visą, vis dar didelis – pastaruosius trejus metus skaičiai nemažėja.

Kentukio Konsulinio Centro duomenimis, 2016 m. vizai gauti buvo gauta virš 10 tūkst. lietuvių užpildytų registracijų, 2017 m. – virš 15 tūkst., o 2018 m. ambasada užregistravo virš 16 tūkst. lietuvių paraiškų.

Šiuo metu jau vyksta loterija gauti vizą 2020 metais. Registracija loterijai, kuri vyksta nuo spalio 3 d., galima iki lapkričio 6 dienos.

Ambasada praneša, kad registracija loterijoje yra nemokama, paraiška teikiama elektroniniu būdu.

Laimėtojai paaiškės kitų metų gegužę. Jie nuo gegužės 7 d. galės pasitikrinti savo 2020 m. loterijos paraiškos statusą.

Specialių reikalavimų nėra

Beje, tuo pat metu laimėtojai bus renkami ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje. Kasmet visame pasaulyje suteikiama 50 tūkst. DV kategorijos vizų.

Dalyvauti gali tik arba vidurinį išsilavinimą (12 klasių), arba dviejų metų darbo patirtį turintys asmenys.

Apie loteriją sklinda įvairiausių mitų, ką daryti, kad nusišypsotų laimė, tačiau ambasada dar kartą pabrėžia – laimėtojai atrenkami visiškai atsitiktiniu būdu.

Ambasada taip pat perspėja, kad kiekvienas norintysis gali pateikti tik vieną paraišką per metus.

„Valstybės departamento kompiuterinės technologijos yra labai gerai išvystytos, kad būtų nustatyti ir pašalinti iš programos asmenys, pateikę daugiau nei vieną paraišką“, – įspėja.

Žalios kortos laimėjimas dar nereiškia vizos gavimo

Pagal surinktus duomenis, Lietuvoje 2016 m. buvo atrinkti 153 loterijos dalyviai, 2017 – 183 lietuviai, 2018 m. šis skaičius buvo dar didesnis – iš viso laimėjo 257 lietuviai. Jiems buvo sudaryta galimybė kreiptis dėl imigracinės vizos.

Tačiau laimėjus žaliosios kortelės loteriją dar nereiškia, kad gausite bilietą į JAV.

Pirmajame etape atsitiktiniu būdu tik atrenkami laimėtojai, vėliau laukia ilgas dokumentų pridavimo laikotarpis, pokalbis ambasadoje ir kiti formalumai.

Į galutinį pokalbį ambasadoje reikės atsinešti pasą, nuotrauką, kreipimosi dėl vizos paraišką, gimimo, santuokos liudijimus, neteistumo dokumentus, medicininės apžiūros rezultatus, išsilavinimą ar darbo patirtį patvirtinančius dokumentus.

Be to, pokalbio dieną turėsite sumokėti 330 dolerių mokestį. Jeigu vizos vis dėlto negausite – šie pinigai jums nebus grąžinti.

Pažymėtina, kad ne visi laimėtojai nusprendžia siekti vizos, tačiau ambasada nekaupia duomenų, kiek jų tolimesniame etape po loterijos laimėjimo taip ir nepateikia dokumentų.

2016 metais visus etapus praėjo ir Diversity visa vizą gavo 82 lietuviai, 2017 – tiek pat, 2018 – 95 lietuviai.

Lietuviai veržiasi labiausia

Nagrinėjant statistinius duomenis, matyti, kad tarp Baltijos šalių žaliosios kortelės loterija lietuviai susidomėję labiausia.

Jeigu kasmet programoje užsiregistruoja gerokai virš 10 tūkst. lietuvių, Latvijoje sudalyvauti pasiryžta apie 7 tūkst. gyventojų kasmet, o Estijoje – apie 4 tūkst. estų.

Laimėtojų Latvijoje ir Estijoje taip pat kur kas mažiau nei Lietuvoje. Jei 2018 m. loterijoje žaliąją kortą laimėjo 257 lietuviai, tarp latvių laimingųjų buvo tik 91, o Estijoje loteriją laimėjo 61 valstybės pilietis.

Pati Diversity visa programa startavo 1995 metais.

Ambasados siųstame atsakyme DELFI pažymima, kad pati loterijos esmė – kultūrinės įvairovės JAV didinimas, atrenkant dalyvius iš šalių, iš kurių imigracija į JAV pastaruosius penkerius metus nebuvo didelė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (615)