„Tai nėra naujiena. Tai yra bankas, kuris buvo skirtas pagrinde aptarnauti ne Latvijos piliečius. Taip gali nutikti su dar keletu latviškų bankų, rinkoje eina tokios kalbos“, – BNS sakė M. Zalatorius.

„Tai, kad Latvijoje po ABLV bankroto neliks dar kelių bankų, buvo žinoma daugiau nei prieš metus. Visi šie procesai yra susiję su Latvijos bankinės rinkos skaidrinimu ir su kova su pinigų plovimu“, – teigė jis.

Anot M. Zalatoriaus, „PNB Banka“ žlugimas Lietuvos rinkai neturės jokio poveikio, jo negalima lyginti su čia veikiančiu „Citadele“ banku.

„Čia yra visiškai kitokio pobūdžio bankas. Negalima lyginti „Citadele“ su tuo banku, kuris bankrutavo. Apie tą banką („PNB Banka“ – BNS) turbūt mažai kas buvo girdėjęs, dėl to, kad jis buvo skirtas visai kitiems tikslams, o ne aptarnauti jus. Jis buvo skirtas aptarnauti tam tikrus žmones ne iš Latvijos ar Lietuvos jurisdikcijų“, – sakė M. Zalatorius.

Ketvirtadienį paskelbta, kad šeštas pagal dydį Latvijos bankas „PNB Banka“ bus uždarytas.

Europos Centrinis Bankas (ECB), nuo gegužės tiesiogiai prižiūrėjęs banką, nusprendė, kad jo įsipareigojimai viršijo turtą. Latvijos premjeras Krišjanis Karinis sakė, kad šalies bankų sektorius „apsivalo ir tampa saugesniu“.

Pernai buvo pranešta apie trečio pagal turtą Latvijos banko ABLV likvidavimą, JAV iždo departamentui banką apkaltinus pinigų plovimu. ABLV buvo apkaltintas ryšiais su Šiaurės Korėja ir kitomis probleminėmis šalimis iš Jungtinių Tautų sąrašo, taip pat didelio masto neteisėtomis finansinėmis operacijomis, siejamomis su Azerbaidžanu, Rusija bei Ukraina.

Žlugus ABLV, sparčiai ėmė mažėti nerezidentams tenkančių indėlių dalis šalies bankuose.