Turbūt dauguma mano, kad įvairių būrelių ir mažiesiems skirtos veiklos pasirinkimas didelis, tačiau įmonės „Mėgintuvėlis LT“ komanda į viską žvelgia iš mokslo prizmės ir vadovaujasi šūkiu: „Dėmesio! Mokslo virusas plinta!“

R. Česūnienė pasakoja, kad vieną žiemos vakarą sugalvojo parašyti pasaką savo sūnui, o kiek vėliau draugės vaikui pasiūlė suorganizuoti gimtadienį, remdamasi pasakoje aprašytais cheminiais eksperimentais.

Pramoga vaikams su mokslo prieskoniu

„Pradėjome organizuoti šventes vaikams ir pastebėjome, kad tėvai nėra abejingi chemijos mokslui. Dabar jau ir tėvai gali mėgautis mūsų edukacinėmis programomis“, – sako „Mėgintuvėlio LT“ įkūrėja.

R. Česūnienė prisipažįsta, kad iš pradžių veikla nebuvo planuojama kaip verslas, todėl jokio verslo plano neturėjo. „Tai buvo šeimos užsiėmimas, skirtas patenkinti sūnaus smalsumui. Viskas išsirutuliojo visai netyčia“, – pasakoja ji. Pašnekovės teigimu, aplinkiniai suteikė daug drąsos ir motyvacijos įgyvendinti savo idėjas.

Chemikas iš prigimties yra verslininkas

Paklausta, kokios sunkiausios pamokos buvo plėtojant verslą, moteris atvirai sako, kad kol kas labai skaudžių klaidų dar neteko patirti. „Kai pradedi kažką veikti ir ta veikla nepasiteisina, reaguoji ir darai pokyčius, juk verslas – įvairių eksperimentų visuma“, – neabejoja ji.

Anot pašnekovės, šiuo atveju tik nuo chemiko priklauso, kaip jam pasiseks ir kiek jis žino receptų. „Kuo mažiau žinai ir turi medžiagų, tuo sunkiau įgyvendinti savo sumanymą. Aš tapatinu chemiko specialybę su verslininku, nes tai yra arti vienas kito“, – įsitikinusi R. Česūnienė.

Sėkmingam verslui reikia daug pastangų

„Mėgintuvėlio LT“ įkūrėja tikina, jog kuriant verslą jai visiškai netikėta buvo tai, kad žmonės norėjo neatlygintai prisidėti prie jos projekto. Pašnekovės teigimu, atsirado tokių žmonių, kurie tai darė ne dėl reklamos sau ar renginiuose sutinkamų garsių žmonių, o todėl, kad nuoširdžiai tikėjo, jog tai prisidės prie verslo plėtros.

„Man buvo keista, kad labiausiai padėjo svetimi žmonės. Tad visiems pradedantiesiems ar jau plėtojantiesiems verslą patarčiau išklausyti nuoširdžių žmonių patarimų ir pasinaudoti jų siūloma pagalba“, – atvirai kalba verslininkė.

R. Česūnienė atskleidžia, kad pradėjus verslą gyvenimas pasidarė labai dinamiškas, o įvairūs pokyčiai vyksta kiekvieną savaitę. „Man juokinga girdėti, kai jaunimas sako, kad nenori dirbti nuo 8 iki 17 valandos, nes tai yra per ilgai ir jie nori lengvesnio gyvenimo, bet svajoja dirbti sau. Galiu tokius nuliūdinti – sėkmingam verslui reikia daug pastangų, tad gali reikėti darbuotis ir po 16 valandų per parą“, – tikina pašnekovė.

Pradėti reikia nuo mažo projekto

„Mėgintuvėlio LT“ įkūrėja teigia, kad verslo klestėjimui pakanka žinoti formulę, ką ir kaip reikia daryti, o visa kita ateis tik per sunkų darbą. „Nesu stipri vartotojų auginimo klausimais, tad jokių stebuklingų receptų nežinau. Kiekvienam vartotojui stengiuosi skirti pakankamai dėmesio ir tai pasiteisina“, – prisipažįsta moteris.

Dažnai žmonės nepradeda kurti verslo, nes neturi pinigų jo pradžiai ir plėtrai. Ką verslininkė patartų tokiems žmonėms? Pašnekovė juokauja, kad savo verslą pradėjo nu penkių kolbų ir kelių mėgintuvėlių, todėl jos patarimas skamba taip: „Patarčiau pradėti nuo mažo projekto, jį sėkmingai įgyvendinus uždirbti pajamų ir judėti toliau į priekį. Nesiūlyčiau neturėjusiesiems verslo skolintis didelių pinigų ir bandyti pastatyti savo verslą ant kojų, man labiau prie širdies lėtas ir natūralus augimas, paskatintas paklausos“, – dalijasi R. Česūnienė.

TOP 50 inovatyviausių jaunų verslų, sukurtų moterų” iniciatyvos ėmėsi „BZN start“ kartu su partneriais: naujienų portalu „Delfi“, „Žinių radiju“„Swedbank“, AB, „BIOK laboratorija“, ir Mykolo Romerio universitetu. Susipažinti su visomis šio projekto dalyvėmis ir balsuoti už labiausiai patikusias idėjas galite svetainėje http://www.bznstart.lt/StartupsWomen iki birželio 2 d. O jaunų verslų įkūrėjas, jau kviečiame registruotis į kitų metų sąrašą: http://www.bznstart.lt/surveys/display/2h3q8kgz