Dėl šių ir kitų verslo sąlygų gerinimo pakeitimų ministrų kabinetas sutarė pirmadienį, tačiau tam reikia parengti įstatymų pataisas, kurioms dar turėtų pritarti Seimas.

„Šiuo metu perkančiosios organizacijos, kurios vykdo viešuosius pirkimus, neturėdamos lėšų vis tiek perka ir tempia atsiskaitymus su verslu. Joms už tai nėra numatyta jokių sankcijų, tuo tarpu verslas yra įpareigotas mokėti tam tikras netesybas. Mes manome, kad sankcijos turi būti ir perkančiosioms organizacijoms“, – po pasitarimo kalbėjo ūkio ministras Dainius Kreivys.

Jo teigimu, konkrečias netesybas ar delspinigius ketinama numatyti Viešųjų pirkimų įstatymo pataisose, kurias Vyriausybė turėtų teikti Seimui.

Pasitarime taip pat nuspręsta sutrumpinti įmonės steigimo laiką, iki Naujųjų metų suteikti galimybę bendrovę įsteigti internetu.

„Elektroniniu būdu bus galima užregistruoti iki 95 proc. visų įmonių“, – sakė D. Kreivys.

Registruojant įmones žadama atsisakyti notaro patvirtinimo, vietoj 12 mokesčių deklaracijų ketinama palikti 3, spartinti statybos leidimų išdavimą, naikinti tris įmonėms būtinas gauti licencijas, pavyzdžiui, priešgaisrinės įrangos techninės priežiūros licenciją.

„Yra sprendimas peržiūrėti visas licencijas ir leidimus iš esmės. Mes šiuo metu jų turime apie 300, nors Europos Sąjunga iš jų reglamentuoja tik 120. Manome, apie 180 licencijų turėtojų ir autorių turėtų įrodyti, kad šios licencijos jiems yra reikalingos, o ne atvirkščiai“, – kalbėjo ūkio ministras.

Nesutarė dėl techninių apžiūrų

Ministrų kabinetas nesutarė dėl techninių apžiūrų centrų liberalizavimo ir šį klausimą ketinama svarstyti specialioje darbo grupėje, kuri savo pasiūlymus turėtų pateikti po mėnesio.

„Pagrindinis klausimas buvo eismo saugumo klausimas, kurį kelia Susisiekimo ministerija“, – sakė D. Kreivys.

DELFI primena, kad „Saulėtekio“ komisija Vyriausybei buvo siūliusi naikinti transporto priemonių valstybinę techninę apžiūrą atliekančių asmenų skaičiaus ribojimą ir leisti šias paslaugas teikti visoms įmonėms, kurios atitiktų licencijoje numatytus reikalavimus.

Komisijos nuomone, skaičiaus ribojimas yra diskriminacinis, sukuria oligopoliją ir neskatina konkurencijos.

Neesminiai sprendimai

Tuo tarpu Lietuvos laisvosios rinkos instituto vyresnysis ekspertas Žilvinas Šilėnas žurnalistams po pasitarimo sakė, kad Vyriausybė sprendžia ganėtinai smulkmeniškus klausimus.

„Sprendimai yra geri, bet aš jų nepavadinčiau esminiais. Tam tikri sprendimai sumažins nereikalingą biurokratinę naštą, tačiau aš nebūčiau linkęs jų sieti su ryškiu ekonomikos atsigavimu ar stimulu jam. Tai tiesiog nėra to kalibro priemonės“, – sakė jis.

Jo nuomone, kur kas svarbiau būtų mažinti mokesčių naštą verslui.

„Biurokratinę naštą mažinti yra gerai ir labai svarbu dėl to, kad ji nekuria jokios pridėtinės vertės. Šalia to nepamirškime, kad verslą veikia ir mokestinė aplinka, kuri pastaraisiais metais išaugo. Mokesčių naštą tikrai reikia tvarkyti, pirmiausiai reikėtų mažinti darbo jėgos apmokestinimą“, – sakė Ž. Šilėnas.

Pasaulio banko tyrime „Doing business“ pagal verslo aplinką Lietuva užima 26 vietą iš daugiau nei 180 valstybių. D. Kreivio teigimu, Lietuvos tikslas yra patekti tarp pirmų 15.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją