Lietuvos pramonininkų konfederacija (LPK) pirmadienį Vyriausybei įteikė 67 pasiūlymų, kaip pagerinti Lietuvos ekonomiką, rinkinį. Jame, be kita ko, teigiama, kad Lietuvos rinkai trūksta įvairių aukštos kvalifikacijos specialistų: įvairių statybininkų - suvirintojų, betonuotojų, tinkuotojų, ekskavatorininkų, elektrikų, siuvėjų ir kitų.

Ūkio ministras Evaldas Gustas teigė, jog specialistų imigraciją į Lietuvą palengvins Užsieniečių teisinės padėties įstatymo pataisos.

„Vidaus reikalų ministerijoje buvo pateiktas visas sąrašas priemonių, kaip būtų galima pagerinti trečiųjų šalių specialistų atvykimą į Lietuvą. Šitų diskusijų ir derybų rezultatas - Vyriausybėje jau yra pritarta Užsieniečių teisinės padėties įstatymo pataisoms, kurios jau eina į Seimą“, - po bendro LPK ir Vyriausybės posėdžio žurnalistams kalbėjo E. Gustas.

Jo teigimu, tikimasi, kad įstatymo pataisos bus priimtos dar Seimo pavasario sesijoje.

LPK prezidentas Robertas Dargis kalbėjo, kad artėjantys Seimo rinkimai šių siūlymų įgyvendinimui didelės įtakos neturės, nes jie yra ilgalaikio pobūdžio.

„Dalis iš jų sprendžiasi, dalis iš jų nesisprendžia. Mes kalbame apie ilgalaikes problemas valstybe ir jų sprendimus. Tai yra švietimas, demografija, renovacija, kultūra. Pramonininkai skaidriai ir viešai teikia savo siūlymus ir spaudžia, kad jie būtų priimti“, - žurnalistams teigė R. Dargis.

Vyriausybė praėjusią savaitę pateikė Seimui pataisas, kurios leistų greičiau leidimus laikinai gyventi Lietuvoje gauti vadinamųjų startuolių kūrėjams, aukštos kvalifikacijos darbuotojams. Parengtomis įstatymo pataisomis siūloma nustatyti naują leidimo gyventi išdavimo pagrindą - leisti laikinai gyventi startuolių kūrėjams ir jų šeimų nariams, leidimus jiems išduoti greičiau. Gavusieji tokius leidimus privalėtų įsteigti įmonę bei pradėti veiklą, o to nepadarius, leidimas būtų panaikintas.

Siūloma pavesti Vyriausybei tvirtinti profesijų, kurioms būtina aukšta profesinė kvalifikacija ir kurių darbuotojų trūksta Lietuvoje, sąrašą. Tokių profesijų užsieniečiams leidimai laikinai gyventi (mėlynosios kortelės) irgi būtų išduodami greičiau: per 1 mėnesį arba skubos tvarka per 15 dienų. Šiuo metu šis terminas yra 1-4 mėnesiai.

Taip pat siūloma, kad mėlynąsias korteles galėtų gauti mažiau uždirbantys užsieniečiai - dabar reikalaujama, kad darbdavys įsipareigotų aukštą profesinę kvalifikaciją turinčiams užsieniečiui mokėti 2 mėnesinio darbo užmokesčio dydžių darbo užmokestį, siūloma jį pamažinti iki 1,5 (maždaug nuo 1470 iki 1102 eurų).

Vyriausybė patvirtinusi pataisas pabrėžė, kad „imigracijos procedūrų palengvinimo tikslas nėra skatinti darbdavių įsivežti pigesnės darbo jėgos ir prastinti vietos darbuotojų sąlygas bei užmokestį“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (86)