Lietuvos laisvosios rinkos instituto prezidentas Žilvinas Šilėnas įsitikinęs, kad jos didinti nereikia, nes ji ir taip viena iš didžiausių visoje Europos Sąjungoje.

Jeigu MMA būtų padidinta iki 500 Eur, kaip kad siūlo šalies profesinės sąjungos, tada Lietuvoje ji būtų didžiausia.

Tiesa, ekonomistas paaiškino, kad skaičiuoti reikėtų ne nominalų MMA dydį – t. y. jos išraišką eurais (Lietuvoje MMA šiuo metu yra 380 Eur), bet jos santykį su šalies vidutiniu darbo užmokesčiu (VDU).

„Paprastai minimalios algos didinimas argumentuojamas tuo, kad ji Lietuvoje yra maža. Tačiau netikslinga MMA tarp valstybių lyginti nominaliai (eurais).

Kur kas svarbesnis yra jos santykis su vidutinėmis žmonių pajamomis, t. y. kokia yra minimali alga lyginant su vidutiniu atlyginimu. MMA ir VDU santykis parodo tikrąją naštą darbo rinkai – kuo didesnis šis santykis, tuo sunkiau įmonėms prisitaikyti prie MMA reikalavimo.

Siekiant išvengti neigiamų MMA pasekmių darbuotojams ir per didelės naštos darbdaviams, MMA bei VDU santykis neturėtų viršyti 25 – 35 proc. Santykiui esant didesniam kyla grėsmė, kad tam tikros žmonių grupės praras įsidarbinimo galimybes (ypač jaunimas bei žemos kvalifikacijos darbuotojai). Jei MMA būtų padidinta iki 500 Eur, tai MMA ir VDU santykis Lietuvoje siektų net 62 proc.“ – komentavo Ž. Šilėnas.

Aiškindamas, kodėl minimalios algos nereikia didinti, jis argumentavo, kad tai gali padidinti neapskaitomos ekonomikos mastą. Kitaip tariant, jo įsitikinimu, dalis daugiau darbdavių su darbuotojais atsiskaitys „vokeliais“.

Kita vertus, padidinus MMA iki 500 Eur esą sumažėtų Lietuvos verslo konkurencingumas palyginti su kitomis ES šalimis.

„Dar daugiau, padidinus minimumą jaunimui ir kai kurioms kitoms darbuotojų grupėms gali apsunkti galimybės apskritai surasti darbą. Pažiūrėkite į Ispaniją, Graikiją, ten jaunimo nedarbas itin didelis, nes minimalios algos santykis su vidutiniu darbo užmokesčiu itin didelis“, – komentavo LLRI prezidentas.

Galiausiai, anot jo, pastaruoju metu daugelyje šalių spartėja darbo automatizacija, vis dažniau naudojami robotai.

Jeigu Lietuvoje padidėtų MMA, tai taptų didesne paskata darbdaviams automatizuoti dar daugiau darbų, o dėl to sumažėtų darbo vietų ir darbuotojams būtų tik blogiau.

Antradienį Trišalėje taryboje svarstoma, kiek Lietuvoje turėtų būti didinama MMA. Profesinės sąjungos reikalauja, kad ji didėtų iki 500–600 Eur, premjeras Saulius Skvernelis yra kalbėjęs apie MMA didinimą 10 Eur – iki 390 Eur.

Darbdavių organizacijos neturi vieningos pozicijos dėl MMA – vienijančios didesnes įmones labiau neprieštarauja, nes tik nedidelė dalis jų darbuotojų uždirba 380 Eur per mėnesį. Smulkieji nepritaria ryškesniam minimumo didinimui. O štai SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda įsitikinęs, kad MMA gali būti didinamas bent iki 430 Eur – tiek, kiek jis netrukus didės Latvijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (424)