Didžiausia Rusijos naftos gavėja "Yukos" tikriausiai praras gavybos įmonę "Yuganskneftegas" prieštaringai vertinamame aukcione, kuriuo siekiama išieškoti 24 mlrd. JAV dolerių negrąžintų mokesčių. Vyriausybė, siekianti padidinti savo kontrolę naftos sektoriuje, nustatė minimalią 8,6 mlrd. JAV dolerių kainą už "Yuganskneftegas". Tai yra gerokai mažiau nei įvertino bankai.

"Yukos" kontroliuojančios grupės "Menatep" direktorius Timas Osborne'as pareiškė: "Bet kas, kas padės įsigyti, tai yra konfiskuoti "Yuganskneftegas", tiek pat prisidės, kiek ir pirkėjas. Aš sunkiai įsivaizduoju situaciją, kada mes nepareikštume ieškinio. Mes negalime paprasčiausiai sėdėti ir žiūrėti, kai pagrindinis "Yukos" turtas yra nusavinamas, ir nieko nedaryti".

Numatoma, kad 60 proc. "Yukos" naftos išgaunantį padalinį įsigis valstybinė Rusijos dujų monopolininkė "Gazprom", šiuo metu plečianti veiklą naftos sektoriuje.

Penktadienį trys įmonės pareiškė norą dalyvauti "Yuganskneftegas" pardavimo aukcione - viena "Gazprom" naftos padalinys "Gazpromneft" ir dar dvi kompanijos, kurių savininkai nėra aiškūs.

Norint, kad aukcionas būtų paskelbtas teisėtu, reikia, kad jame rungtųsi bent jau trys bendrovės. Tarptautinių investicinių bankų sindikatas, kuriam priklauso "Deutsche Bank", "ABN Amro", "BNP Paribas", "Calyon", "Dresdner Kleinwort Wasserstein" ir "JPMorgan", ketina suteikti 10 mlrd. eurų paskolą "Gazprom", kad ši galėtų finansuoti "Yuganskneftegas" įsigijimą.

"Deutsche Bank" taip pat yra strateginis "Gazprom" patarėjas, bendrovei siekiant tapti didžiausia naftos gavėja.

Vokietijos bankas atmetė "Menatep" akcininko grasinimus: "Yukos" sukėlė triukšmo dėl to, kad ji paduos į teismą visus, kas bus susiję su pardavimu. Tai man labiau skamba kaip mušimasis sau į krūtinę".

"Yuganskneftegas" pardavimas turėtų būti 17 mėnesių trukusios Rusijos valdžios rengiamos kampanijos prieš "Yukos" kulminacija. Per šį laikotarpį pagrindinis bendrovės akcininkas Michailas Chodorkovskis ir jo sąjungininkas Platonas Lebedevas buvo įkaltinti dėl kaltinimų sukčiavimu ir mokesčių vengimu.

M. Chodorkovskis, kurio politinės ambicijos užtraukė jam Kremliaus kerštą, įsigijo "Yukos" per prieštaringai vertinamą paskutiniojo dešimtmečio privatizaciją. Jos metu privatūs verslininkai įsigijo naftos pramonės bendroves už mažas kainas.

Kažkada didžiausios pagal rinkos vertę Rusijos bendrovės "Yukos" akcijų vertė smarkiai nukrito, nerimaujant, kad be savo pagrindinio padalinio ji visiškai neteks vertės.

Kampanija prieš "Yukos" smarkiai sumažino investuotojų pasitikėjimą Rusijoje.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją