Delfi gautame įmonės komentare pabrėžiama, kad bendradarbiavimas bus sustabdytas iki tol, kol įmonių grupė pateiks aiškius įrodymus, kad neturi jokio ryšio su Rusija. Bendrovė taip pat patikina, kad nuolatos tikrina savo platformoje esančius partnerius ir šalina tas įmones, kurių savininkai susiję su Rusija ar sankcionuotais subjektais.

„Mes ėmėmės veiksmų, kad sustabdytume savo partnerystę su visais restoranais ir mažmeninės prekybos parduotuvėmis, kurias kontroliuoja arba remia Rusijos vyriausybė ar valstybė. Taip pat paprašėme visų savo prekybos partnerių Baltijos šalyse pašalinti iš „Wolt“ programėlės produktus, kurie yra pagaminti Rusijoje arba iš jos tiekiami arba yra tiesiogiai susiję su Rusijos vyriausybe. Be to, iš „Wolt Market“ pašalinome produktus, pagamintus Rusijoje ir (arba) turinčius ryšių su Rusijos vyriausybe ar valstybe.

Dėl šios priežasties „Wolt“ prieš kelias savaites sustabdė bendradarbiavimą su „Amber Food Group“, nes buvo neaiškumų dėl jų ryšių su Rusija. Tačiau „Vičiūnų grupė“ pažadėjo nutraukti gamybą Rusijoje ir visiškai pasitraukti iš Rusijos rinkos, o „Amber Food Group“ mus patikino, kad nepaisant tų pačių savininkų, įmonė nėra integruota į „Vičiūnų grupės“ struktūrą, neturi konsoliduotų ataskaitų ir veikia visiškai nepriklausomai.

Remdamiesi šiais patikinimais, atnaujinome bendradarbiavimą su „Amber Food Group“. Deja, daugelio patikimų šaltinių teigimu, „Vičiūnų grupė“ ir toliau gamina Rusijoje, o „Amber Food Goup“ ryšiai su tam tikromis šalimis/subjektais ir Rusijos valdžia yra neaiškūs.

Atsižvelgiant į šią informaciją, mūsų bendradarbiavimas su „Amber Food Group“ yra sustabdytas nuo 2022 m. balandžio 19 dienos. Ateityje artimiausiu metu platformoje neturėsime jokių „Amber Food Group“ restoranų.

Savaime suprantama, kad reikalas rimtas. „Wolt“ įsipareigoja laikytis tarptautinių prekybos sankcijų ir užtikrinti, kad būtų laikomasi vietinių ir tarptautinių veiksmų. Todėl reguliariai tikriname savo partnerius ir pašalinsime iš savo platformos įmones, kurių savininkai yra susiję su Rusijos vyriausybe ar kitomis sankcionuotomis šalimis.

Mūsų bendradarbiavimas su „Amber Food Group“ yra pristabdytas iki kol „Amber Food Group“ aiškiai parodys, kad nėra jokio ryšio su Rusijos vyriausybe ar sankcionuotomis šalimis“, – komentuoja „Wolt Baltics“ generalinė direktorė Liis Ristal.

Balnis: buvome pateikę visą informaciją

„Amber food grupės“ įmonės vadovas ir akcininkas Gediminas Balnis redakcijai aiškino, kad iš „Wolt“ jis net nėra gavęs oficialių raštų dėl nutraukiamos veiklos.

„Sutartyje numatyta, kad įspėjimo terminas yra 30 dienų, o mes pamatėme, kad platformoje yra fiziškai išjungta.

Nesu per 20 metų restoranų versle susidūręs su situacija, kuri yra tokia „neskani“. Man, kaip dirbančiam tiek restoranų srityje, nes esu ir akcininkas, ir man asmeniškai, yra daroma žala. Ką aš padariau?

Kviečių atvykti juos iš Estijos ir mes parodysime mišrius kolektyvus. Lengva jiems kalbėti iš Suomijos ar Estijos. O jeigu sužlugdys verslą? Jie kompensuos prarastas darbo vietas žmonėms?“, – klausė jis.

G. Balnis taip pat teigė, kad kitos maitinimo įmonės tokie „blokavimai“ netaikomi.

„Burger King“ pareiškė, kad iš Rusijos neišeis, o „MacDonalds“ dalinai sustabdė veiklą, „KFC“ ten toliau veikia, bet niekas apie jų „blokavimus“ nekalba ir nemini.

Kompanijos („Wolt“, „Bolt fod“- red.) net neįsigilina, kad mes patys priimame apie 100 darbuotojų iš Ukrainos, tvarkome jiems dokumentus, padedame atsivežti iš Lenkijos, o jie puola nesusijusį kito akcininko verslą, nes yra ir kitas partneris <...>.

Mes dabar esame priėmę 30 ukrainiečių dirbti“, – sakė G. Balnis.

Jis taip pat aiškino, kad abiems kompanijoms buvo pateikęs informaciją, kaip verslai yra susiję su Rusija.

„Tiek „Bolt food“, tiek „Wolt“ buvome informavę apie tikslią akcininkų struktūrą. Net buvo pateikta, kad „Vičiūnų grupė“ išeina iš Rusijos, pateiktas laikotarpis, kuris yra keturių mėnesių.

Valstybinei įmonei „Lietuvos geležinkeliai“ išeiti iš Baltarusijos reikia 6 mėn., jie nesugeba uždaryti mažo biuro, tai klausimas tada, kokie yra standartai? Kodėl visi negriūva prieš geležinkelius, o ateina prie mūsų restoranų, kur kai kur jau net dominuoja ukrainiečiai darbuotojai?“, – klausė jis.

Bendradarbiavimą nutraukia ir „Bolt food“

Apie tai, kad stabdo partnerystę su „Amber Food“, trečiadienį BNS patvirtino ir „Bolt food“ atstovas.

„Situaciją dėl šios restoranų grupės stebėjome jau kurį laiką. Šiandien matome, kad esminių pokyčių šioje situacijoje nėra, todėl bendradarbiavimas buvo sustabdytas“, – sakė „Bolt Food“ vadovas Lietuvoje Justinas Bambalas.

„Kol nebus išsklaidytos bet kokios abejonės dėl ryšių su Rusija, galimybių grąžinti restoranus į „Bolt Food“ nematome“, – pridūrė jis.

Vilniaus oro uosto „Charlie Pizza“ vizualizacija

Delfi primena, kad kurį laiką rengiami ir protestai šalia šiai įmonių grupei priklausančių restoranų.

Prieš daugiau nei savaitę „Vičiūnų grupės“ išplatintame pranešime spaudai įmonė teigė, kad restoranų verslas niekaip nėra susijęs su grupės veikla Rusijoje.

„Restoranų grupė „Amber Food“ nėra „Vičiūnų grupės dalis, tai autonomiškas, tik Lietuvoje plėtojamas verslas, į kurį investavo „Vičiūnų grupės“ akcininkas V. Matijošaitis ir jo šeimos nariai. „Amber Food“ nedirba Rusijoje ir nebendradarbiauja su Rusija“, – komentare cituojamas „Vičiūnų grupės“ generalinis direktorius Šarūnas Matijošaitis.

„Amber Food“ valdo „Charlie Pizza“, „La Crepe“, „Katpėdėlė“, restoranus „Pilies Katpėdėlė“ ir „Mėmelio Katpėdėlė“, „Manami“, „Guacamole“, „Sugamour“, barų zonas „Žalgirio“, „Švyturio“ ir „Jonavos sporto“ arenose, Palangos koncertų salėje, sezonines terasas „Grill terrace“.

„Amber food grupės“ akcininkai yra V. Matijošaičiui priklausanti įmonė „Deltos investicijos“ ir tinklui vadovaujantis Gediminas Balnis.

Kaip jau BNS skelbta anksčiau, prasidėjus Rusijos invazijai į Ukrainą ir Lietuvos bei kitų Vakarų šalių verslams masiškai traukiantis iš Rusijos, „Vičiūnų grupė“ tik po 10 dienų pranešė stabdanti gamybą fabrike Tilžėje, o vėliau, sulaukusi kritikos patikslino, jog gamybą tęs, kol turės žaliavų, ir per kelis mėnesius parduos verslą. Jos produkcija iki šiol parduodama Rusijoje ir kitose Rytų rinkose. Visvaldas Matijošaitis per „VG Holding“ valdo 50 proc. „Vičiūnų grupės“ akcijų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją