Centrinio banko teigimu, tokiu sprendimu siekiama užkirsti kelią nusikalstamumui visame pasaulyje ir užtikrinti veiksmingą klientų tapatybės nustatymo tvarką.

Bendrovės privalo saugoti reikiamus įrašus ir naudoti sistemas, padedančias įvardyti įtartinas pinigines operacijas. Airijos Centrinio banko teigimu, „Wester Union“ nesugebėjo įrodyti kovos su pinigų plovimu ir teroristinių organizacijų finansavimo mechanizmų veiksmingumo.

„Faktas, kad skirta 1,75 mln. eurų bauda, atspindi tendenciją, kad Centrinis bankas ėmėsi griežčiau bausti bendroves, nesilaikančias kovos su pinigų plovimu ir teroristinių organizacijų finansavimo įsipareigojimų“, – teigia Airijos Centrinio banko atstovė Derville Rowland.

„Airijos Centrinio banko sprendimas turi būti vertinamas atsižvelgiant į sektoriui, kuriame savo veiką ir vykdo minėtoji bendrovė, tenkančias rizikas bei bendrovės veiklos srities geografiją, veiklos mąstą ir priklausomybę nuo trečiųjų šalių bei specializuotų paslaugų pirkimą“, – Airijos Centrinio banko sprendimą aiškina D. Rowland.

Centrinio banko specialistai išsiaiškino, kad „Western Union“, vykdydama veiklą savo padalinyje Lietuvoje, nesilaikė reikiamų įsipareigojimų.

Airijos Centrinis bankas, atlikęs išsamų bendrovės teisinį ir veiklos patikrinimą, nustatė, kad „Western Union“ nesugebėjo užtikrinti tinkamo įgaliotų agentų darbo patikros mechanizmo ir nesaugojo asmens tapatybės dokumentų kopijų. Bendrovės veikla paskatino Airijos policiją ir mokesčių inspekciją pradėti tyrimą.

Kalbant apie įgaliotų agentų mokymus, Airijos Centrinis bankas teigia, kad įprastai „Western Union“ tepasirūpina, kad su reikiamais įstatymais būtų supažindinamas vienas asmuo, o reguliarūs mokymai įgaliotiems agentams nerengiami.

„Ši bendrovė – pasaulinės pinigų pervedimo rinkos lyderė. Nerimą kelia faktas, kad bendrovė nepasirūpino pakankamai griežtomis įgaliotų agentų mokymų ir kontrolės sistemomis, nestebėjo ir neįvardijo įtartinos veiklos, susijusios su mažesnėmis piniginėmis operacijomis, ir nesaugojo reikiamų įrašų“, – pabrėžia D. Rowland.

„Jeigu bendrovė savo veikloje kliaujasi specializuotų paslaugų pirkimu ar trečiųjų šalių agentais, natūralu, kad tikimės deramo kontrolės mechanizmo. Norėčiau atkreipti dėmesį, kad įsipareigojimai, kuriuos prisiima bendrovės ir jų vadovai, tiesiogiai taikomos tiek tais atvejais, kai specializuotų paslaugų pirkimas vykdomas grupės viduje, tiek jos išorėje“, – sako Airijos centrinio banko atstovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)