JAV ir Kinija spalį susitarė dirbti, kad būtų sudarytas tarpinis sandoris. Kinija išreiškė norą į sandorį įtraukti dvišalėje prekyboje įvestų muitų atšaukimą. Kinijos prekybos ministerijos atstovas Gao Fengas anksčiau šį mėnesį sakė, kad abi pusės sudarė susitarimą muitus atšaukti.

Tačiau, nepaisant to, D. Trumpas prieš savaitę teigė, kad jis muitų atšaukti nesutiko – po šio komentaro nuslopo viltys, jog prekybos konfliktas bus išspręstas.

Vyriausybės šaltinis sakė, kad Kinijos atstovai pradėjo atsargiai žiūrėti į JAV politinę situaciją, įtraukiant apkaltos klausymus ir prezidento rinkimus – pareigūnai svarsto, ar reikėtų neskubėti ir palaukti, kadangi nėra aišku, kaip į prekybos situaciją JAV prezidentas žiūrės po keleto mėnesių.

Šaltinis taip pat sakė, kad abi pusės kol kas negali pasiekti susitarimo dėl kelių problemų, tokių kaip žemės ūkio prekių pirkimas. Kinija pirkimui priešinasi, kadangi šalis baiminasi pakenkti kitiems savo prekybos partneriams.

Prekybos karas tarp dviejų didžiausių pasaulio ekonomikų tęsiasi jau beveik dvejus metus. D. Trumpo administracija įvedė muitus 500 mlrd. dolerių vertės Kinijos prekėms, o Pekinas savo ruožtu įvedė muitus 110 mlrd. dolerių JAV prekėms.

Kinijos prekybos ministerija sekmadienį sakė, kad abi pusės vedė „konstruktyvias diskusijas“ apie „viena kitos rūpesčius“ ir susitarė palaikyti artimus ryšius. Baltųjų rūmų patarėjas Larry‘is Kudlowas penktadienį sakė, kad abi šalys „artėja“ prie prekybos sandorio sudarymo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)