"Aš norėčiau pabrėžti, kad taip vienareikšmiškai mes negalime teigti, kad Vyriausybė nemato galimybės didinti (MMA - BNS) iki 900 litų. Mes vertiname įvairius aspektus - vienas aspektas yra verslo gebėjimas mokėti, verslo galimybės. Be to, kiek tai kainuos biudžetiniam sektoriui. Čia yra tam tikras trikdis. Padidinus iki 900 litų, reikia peržiūrėti biudžetą, kadangi "Sodros" įmokos šiuo atveju padidėtų, tačiau biudžeto išlaidų dalyje reikėtų pakeitimų. Tai yra papildomas niuansas", - trečiadienį Lietuvos radijui sakė D.Matulionis.

Klausiamas, ar Vyriausybė vis dėlto gali pakeisti savo poziciją ir siūlyti MMA didinti iki 900 litų, kancleris sakė, jog Vyriausybė tokią galimybę apsvarstys.

"Aš dabar negaliu garantuoti, kad Vyriausybė pakeis (savo poziciją - BNS), bet situacija keičiasi. Jeigu verslas ir profsąjungos laikosi nuostatos, kad yra galimybė padidinti iki 900 litų, tai mes tikrai svarstysime. Neturėtų atrodyti ir būtų neteisinga teigti, kad mes įsispyrę laikomės savo pozicijos", - kalbėjo D.Matulionis.

Anot D.Matulionio, dėl MMA didinimo Vyriausybė svarstys gegužės pradžioje.

Antradienį didesniam MMA didinimui - iki 900 litų - pritarė Trišalės tarybos partneriai - profesinės sąjungos ir darbdaviai, paramą jam pareiškė ir Seimo konservatoriai, todėl tikimasi, kad artėjant rinkimams, galiausiai su tuo sutiks ir Vyriausybė.

"Swedbank" vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis antradienį taip pat pareiškė manantis, jog MMA nuo liepos bus padidinta 100 litų.

Vyriausybė, motyvuodama lėšų trūkumu, iki šiol MMA nuo liepos siūlė didinti 50 litų iki 850 litų. Pasak Vyriausybės vadovo Andriaus Kubiliaus, MMA didinimas turi būti nuosaikus, atsižvelgus ir į ekonomikos augimą, ir į verslo galimybes.

Lietuvos verslo darbdavių konfederacija siūlo, kad mažoms įmonėms, kurių finansinė situacija yra sudėtinga, būtų leidžiama taikyti mažesnę MMA.

Finansų ministerija skaičiuoja, kad MMA pakėlus iki 900 litų ir nekeičiant neapmokestinamojo pajamų dydžio, nacionalinio biudžeto išlaidos padidėtų 85,6 mln. litų.

MMA gali būti nustatyta Vyriausybės nutarimu, kai dėl jos sutaria Trišalė taryba. Šiuo metu MMA Lietuvoje siekia 800 litų, o atskaičius mokesčius - 670 litų. Paskutinį kartą minimali alga 100 litų buvo didinama 2008-ųjų pradžioje.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)