Siūloma suteikti joms teisinę formą. Kaip ir dabar, po vieną tokią tarybą veiktų kiekvienoje Lietuvos apskrityje.

Vyriausybė siūlo tarybas finansuoti iš Vidaus reikalų ministerijai skiriamų valstybės biudžeto asignavimų, dalyvių stojamųjų įnašų pinigais ir dalyvių mokesčių.

Vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė sakė, kad įgyvendinus reformą regionai taptų labiau savarankiški nuo centrinės valdžios.

„Pačios Regionų plėtros tarybos ieškos būdų, kaip mažinti skirtumus ir atotrūkį. Priemones jos rinksis pačios“, – teigė ministrė.

Ji teikiamą teisės aktą pavadino vienu ambicingiausių Sauliaus Skvernelio vadovaujamos Vyriausybės įstatymu.

Pagal siūlymą, Regionų plėtros tarybos turės galimybę rengti visuotinius dalyvių susirinkimus, šį organą sudarytų visi konkrečios tarybos steigėjai, tai yra savivaldybės.

Perkuriamos Regionų plėtros tarybos turėtų galimybę rinktis į kolegijos posėdžius. Į jos sudėtį įtraukiami darbdavių, profesinių sąjungų organizacijų, bendruomeninių ir kitų nevyriausybinių organizacijų atstovai, kurie turi sudaryti ne mažiau nei trečdalį kolegijos narių.

Kolegijos nariams už darbo laiką atliekant nario pareigas būtų atlyginama.

Be to, Regionų plėtros tarybos turėtų administracijas iš vidutiniškai penkių darbuotojų.

R. Tamašunienė atmetė Finansų ministerijos kritiką, kad siūlymas steigti kiekvienoje apskrityje po dar vieną instituciją būtų perteklinis.

„Mes kitaip negalime įgalinti regionų tapti labiau savarankiškais. (...) Jie negalės įgyvendinti savo projektų neturint juridinio statuso ir vėl liks kaip atskiros savivaldybės“, – kalbėjo vidaus reikalų ministrė.

Siūlymui įgyvendinti kitąmet papildomai reikėtų beveik pusės milijono eurų, 2021 metais – beveik 1,1 mln. eurų, kitais vėlesniais metais – mažiau nei milijono eurų.

Įstatymų projektų paketu iš įstaigų, kurių savininkas ar dalininkas yra valstybė, ir Vidaus reikalų ministerijos atrinktų atskirų ekspertų, siūloma suformuoti kompetencijų centrą, kuris vykdytų tyrimus, analizes ir prognozavimą regioniniu pjūviu ir konsultuotų Regionų plėtros tarybas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)