Ministrų kabineto nariai ketvirtadienį pritarė Aplinkos ministerijos parengtai išvadai dėl Seime svarstomų įstatymo pataisų, kuriomis norima neleisti nemokamai dalyti labai lengvus plastikinius pirkinių maišelius prekių ar produktų pardavimo vietose.

Ministerija pritaria keliamam tikslui mažinti plastikinių maišelių naudojimą ir jo daromą žalą aplinkai, tačiau siūlo projektą tobulinti.

Argumentuojama, kad prieš įvedant šį draudimą derėtų numatyti alternatyvias nemokamas pakavimo priemones, nes jei reiktų susimokėti už kiekvieną panaudotą plastikinį maišelį, galimai brangtų būtiniausių maisto produktų ir kitų prekių krepšelis.

Taip pat ministerija siūlo ir toliau dalyti tokius maišelius sveriamiems šviežios mėsos ir žuvies produktams. Išimtis esą reikalinga, kadangi nėra alternatyvių lengvai perdirbamų pakuočių, kuriose tokius produktus būtų galima laikyti saugiai ir higieniškai, išvengiant kryžminės taršos.

Išvada taip pat pritarta kito projekto tikslui drausti Lietuvoje prekiauti savo sudėtyje mikroplastikų turinčia kosmetika, naudojama valymui, šveitimui ar siekiant estetinio efekto.

Šių pataisų ministerija siūlo nesvarstyti, esą Europos Komisija rengia pasiūlymą keisti visoje Europos Sąjungoje taikomo cheminių medžiagų registracijos, įvertinimo, autorizacijos ir apribojimų sąrašą. Taip pat pabrėžiama, jog kosmetikos gaminių sudėties ribojimus turėtų reglamentuoti produktų reikalavimų ar jų rinkos reguliavimo, o ne aplinkosaugos teisės aktai.

Kitais teisės aktų pakeitimais, kurių tikslui ministerija pritarė, bet siūlo nesvarstyti, norima įpareigoti pakuočių gamintojus ir importuotojus privalomai ženklinti biologiškai skaidaus plastiko pakuotes ir turėti ženklo reikšmę patvirtinantį sertifikatą.

Šios pataisos, anot ministerijos, nesuderinamos su ES teise ir riboja laisvą prekių judėjimą, o nuostatas dėl biologiškai skaidaus plastiko pakuočių ir labai lengvų maišelių artimiausiu metu turėtų numatyti pati Bendrija.

Pakuočių ir pakuočių atliekų, Aplinkos apsaugos, Atliekų tvarkymo ir dar 5 įstatymų pakeitimų projektai, kuriais siekiama įgyvendinti Vyriausybės įvertintus pakeitimus, Seimui pateikti dar praėjusių metų pabaigoje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją