Tačiau kelionių organizatoriai ir toliau galės susitarti su keliautojais ir pasiūlyti 12 mėnesių kuponą kitai kelionei. Tokiu atveju pinigai jiems nebūtų grąžinami per 14 dienų.

Ministrų kabinetas posėdyje svarstė siūlymą Civiliniame kodekse atsisakyti su ES direktyva nesuderinamo ilgesnio termino.

„Priėmus projektą, bus panaikinta neatitiktis direktyvai, išvengta galimo Europos Teisingumo Teismo proceso (...) Bus užtikrinta turisto teisė į pinigų už neįvykusią kelionę grąžinimą per direktyvoje numatytą terminą – 14 dienų“, – rašoma aiškinamajame rašte.

Nacionalinės turizmo verslo asociacijos prezidentė Žydrė Gavelienė teigia, kad Lietuvos kelionių organizatoriai nepajėgtų grąžinti pinigų už neįvykusias keliones per 14 dienų, jei Seimas priimtų Civilinio kodekso pataisą ir atšauktų dabar jame numatytą 90 dienų terminą.

Pasak jos, įmonės negalėtų grąžinti pinigų per dvi savaites, nes jų neturi – partneriai užsienyje jų negrąžina, o pasinaudoti Vyriausybės pagalba pernelyg sudėtinga.

„Jeigu šiandien būtų toks sprendimas, tai būtų realiai pasakymas, kad Lietuvai nereikia turizmo verslo“, – BNS sakė ji.

„Novaturo“ vadovė pabrėžia, kad nors Vyriausybės sprendimas priimtas, jam dar turės pritarti Seimas, tad kol kas laikomasi senosios tvarkos

„Vyriausybė trečiadienį nusprendė tik siūlyti grįžti prie 14 dienų pinigų grąžinimo termino, Seimas dar šio siūlymo nepatvirtino, tačiau mūsų skambučių centrus jau užgulė klientai, reikalaudami atsiskaityti su jais per minimas dvi savaites. Mes šiam terminui neprieštaraujame, tačiau kartu su pasiūlymu prašytume Vyriausybės pateikti priemonių paketą, kuriuo remiantis būtų galima įgyvendinti šį siūlymą ir tuo pačiu išgyventi patiems kelionių organizatoriams. Šiandien Vyriausybės siūlomos priemonės problemos neišsprendžia arba sprendžia tik iš dalies“, – teigia „Novaturo“ grupės vadovė Audronė Keinytė, pabrėžianti, jog tol, kol šis siūlymas nebus patvirtintas Seimo, pinigų grąžinimas dėl neįvykusių kelionių bus organizuojamas per gegužės mėn. patvirtintą 90 dienų laikotarpį.

Ekonomikos ir inovacijų ministerija teigia, kad nepriėmus pataisų skubiai ir nepanaikinus ES direktyvos pažeidimo, valstybės biudžetas patirs nuostolių.

Europos Komisija yra nurodžiusi, kad ES Teisingumo Teismo prašytų Lietuvai skirti periodinę baudą (minimali — 560,88 euro per dieną, maksimali — 33,65 tūkst. eurų) arba vienkartinę baudą (minimali — 464 tūkst. eurų). Be to, pavieniai turistai, sužinoję apie direktyvos pažeidimą, gali paduoti valstybę į teismą, prašydami kompensuoti patirtus nuostolius.

Liepos pradžioje EK paskelbė, kad Lietuvos bei dar devynių ES valstybių nacionalinės kelionių paketų taisyklės pažeidžia Bendrijos teisę ir pradėjo pažeidimo nagrinėjimo procedūrą.

Gegužę Seimas priėmė Civilinio kodekso pataisą, pagal kurią už keliones, neįvykusias dėl koronaviruso krizės, kelionių agentūros žmonėms pinigus gali grąžinti per ilgesnį laiką – 90 dienų, o ne per dvi savaites.

Seimas balandį įteisino specialius kuponus keliautojams, negalėjusiems išvykti į apmokėtas keliones dėl koronaviruso krizės. Kelionių organizatoriams leista siūlyti klientams vienerius metus galiojantį kuponą, o jei per šį laiką jis nebus panaudotas, agentūra privalo grąžinti pinigus.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)