„Projekto tikslas – sutikti, kad UAB „Igntis grupė“ būtų pertvarkyta į akcinę bendrovę bei būtų padidintas bendrovės įstatinis kapitalas, išleidžiant naujas paprastąsias vardines akcijas, įgyvendinant pirminį viešąjį akcijų siūlymą“, – posėdyje sakė finansų ministras Vilius Šapoka.

Pasak jo, po bendrovės įstatinio kapitalo padidinimo ir viešo akcijų išplatinimo valstybei liktų ne mažiau kaip du trečdaliai akcijų ir balsų akcininkų susirinkime.

Finansų ministerijos sudaryta darbo grupė vasario pabaigoje pateikė išvadą, kad „Ignitis grupei“ iki 2030 metų reikės apie 5-6 mlrd. eurų investicijų, todėl logiškiausia pritraukti lėšų būtų rengiant IPO. Siūloma išplatinti 25–33,33 proc. „Ignitis grupės“ akcijų, kurių pagrindinė kotiravimo rinka būtų „NasdaqVilniaus birža.

„Ignitis grupės“ finansavimo alternatyvas nagrinėjusi darbo grupė nurodė, kad IPO pasirengti reikia iki šių metų rugsėjo. „Ignitis grupė“ grupė yra skelbusi, kad šis IPO galėtų tapti didžiausiu pirminiu siūlymu Baltijos šalių istorijoje.

Apie galimybę surengti „Ignitis grupės“ IPO pradėta kalbėti pernai lapkritį, kai grupė paskelbė apie antrinių savo įmonių „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) ir „Ignitis gamyba“ delistingavimą iš „Nasdaq“ Vilniaus biržos. „Ignitis grupė“ tuomet tvirtino, kad šių įmonių delistingavimas yra privaloma visos grupės IPO sąlyga, o to nepadarius, būtų prarasti keli šimtai milijonų eurų visos grupės vertės.

Antradienį „Ignitis grupė“ pasirašė taikos susitarimą su ESO ir „Ignitis gamyba“ smulkiesiems akcininkams atstovaujančia Investuotojų asociacija. Šių įmonių akcijų išbraukimą iš prekybos vertybinių popierių biržoje teismuose ginčiję investuotojai atsiėmė savo ieškinius, tad su tuo susiję procesai galės sklandžiai vykti toliau.

„Ignitis grupė“ valdo 94,79 proc. ESO ir 96,82 proc. „Ignitis gamybos” akcijų. Abiejų bendrovių akcijos kotiruojamos „Nasdaq“ Vilniaus biržos Oficialiajame prekybos sąraše.

Valstybė valdo 100 proc. „Ignitis grupės“ akcijų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)