Šiemet galioja 642 Eur MMA, o 730 eurų dydis įsigalios nuo sausio 1 dienos. Kartu su MMA Vyriausybė padidino ir minimalų valandinį atlygį – jis sieks 4,47 euro per valandą, vietoje dabartinių 3,93 Eur.

Atskaičius mokesčius 730 eurų MMA siektų 518 eurų „į rankas“.

Vyriausybė papildomai rekomendavo socialiniams partneriams kolektyvinėse sutartyse nustatyti didesnius atlyginimus, nei minimalūs. Pagal Darbo kodeksą minimalus atlyginimas turėtų būti mokamas tik už nekvalifikuotą darbą.

Nuo kitų metų įsigalioja ir Darbo kodekso pataisa, pagal kurią darbo užmokestis ir kitos su darbo santykiais susijusios išmokos, taip pat dienpinigiai ir komandiruotės išlaidų kompensacijos, privalės būti mokamos pavedimu į darbuotojo nurodytą darbuotojo mokėjimo sąskaitą.

Šiemet liepą buvo apie 127 tūkst. darbuotojų, gaunančių MMA ir mažiau. Biudžetinėse įstaigose tokių darbuotojų buvo apie 17 tūkst.

Dėl MMA didinimo papildomas valstybės biudžeto lėšų poreikis sudarys apie 31,3 mln. Eur.

Atlyginimą didins ne tik pats MMA pokytis, bet ir didesnė mokesčių lengvata – neapmokestinamųjų pajamų dydis kitąmet mažiausias pajamas gaunantiems asmenims padidės 60 eurų ir sieks 460 eurų. Pasiskaičiuoti, kaip keistųsi atlyginimas, galima pasinaudojant „Delfi“ skaičiuokle:

Verslas nepalaikė

Tokiam sparčiam MMA didėjimui priešinosi verslo atstovai. Lietuvos verslo konfederacija nepritarė dėl sprendimo priėmimo procedūrų, MMA dydžio skaičiavimo ir ekonominių prognozių bei verslui tenkančio krūvio, palaikė 703 Eur MMA dydį. Lietuvos pramonininkų konfederacija pasigedo, kad būtų įvertintas darbo našumo kriterijus ir siūlė keisti MMA apskaičiavimo formulę.

Ekonomikos ir inovacijų ministerija vertino, kad MMA didinimas turėtų būti atliekamas įvertinant didinimo sąlygojamas rizikas, išsaugant racionalų MMA ir vidutinio darbo užmokesčio (VDU) santykį ir siejant su darbo našumo augimo tendencijomis.

Anksčiau Trišalė taryba, kurią sudaro darbdavių, profesinių sąjungų ir verslo atstovai, nerado sutarimo dėl to, kokia minimali alga turėtų būti taikoma nuo 2022-ųjų. Darbdavių organizacijų atstovai nepritarė 730 eurų dydžiui. 730 eurų siūlymą palaikė Vyriausybė ir dalis profesinių sąjungų.

Klausimas dėl MMA didinimo buvo svarstomas ir anksčiau – pavasarį ir vasaros pradžioje Trišalė taryba nerado sutarimo dėl mažesnio MMA didinimo, iki 703 eurų. Vieni darbdavių atstovai laikėsi pozicijos, kad svarstymą reikia atidėti, paliekant 642 Eur MMA, kiti darbdavių atstovai siūlė pritarti MMA didinimui iki 703 eurų.

Trišalė taryba dar 2017 m. yra sutarusi dėl MMA didinimo formulės – t.y. MMA ir vidutinio darbo užmokesčio (VDU) santykis neturi būti mažesnis kaip 45 proc. ir didesnis kaip 50 proc. bei turi atitikti ketvirtadalio didžiausią santykį tarp VDU ir MMA turinčių ES valstybių vidurkį, kuris nustatomas pagal paskutinių trejų metų skelbiamus duomenis. Tačiau dėl pačios formulės rezultatų nuolat kildavo ginčai ir nesutarimai.

2022 m. prognozuojamas vidutinis darbo užmokestis be priedų ir priemokų sieks 1517,9 Eur, nurodoma Vyriausybės dokumentuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (599)