Kainų komisija galimybių suvaldyti augančias kainas nemato

Kainų komisijos pirmininkė Inga Žilienė, dalyvavusi Vyriausybės patarime, žurnalistams pripažino, kad kainos nuo kitų metų bus didesnės: „Buitiniams vartotojams gamtinių dujų kainos gali augti apie 15–20 proc.,bet galutinį sprendimą komisija turėtų priimti šį penktadienį. Dujų kainų augimas bus 8–9 centai už kubinį metrą.

Elektros kainos vartotojams irgi augs apie 15 proc. Pagrindinė priežastis – elektros kaip žaliavos įsigijimo kaina, kuri formuosis jau kitais metais. Kalbant apie kainų skirtumą Lietuvoje ir kitose prekybos zonose, jis labai panašus, lyginant su praėjusiais metais.

Elektros kainą sąlygoja daug veiksnių, pavyzdžiui, klimatinių. Šiaurės šalyse ir Baltijos prekybos zonoje jos formavosi aukštesnės dėl sausos vasaros, dėl ko hidroresursai išseko“, – aiškino ji.

Paklausta, ar yra galimybių penktadienio posėdyje kažkaip pamažinti kainų augimą, I. Žilienė pripažino tokios galimybės nematanti.

„Kainų komisija savo kompetencijos ribose yra suskaičiavusi visas būtinąsias sąnaudas, esame įvertinę žaliavos kainos augimą kitiems metams, todėl šiai dienai manau, kad resursai yra išsemti“, – sakė ji.

Premjeras: reguliuojamos dalies rezervai visi išsemti

Praėjusią savaitę premjeras Saulius Skvernelis Žinių radijui sakė, kad augančios elektros ir dujų kainos kelia nerimą, bet Vyriausybė kainas gali paveikti ribotai.

Šiandien po Vyriausybės pasitarimo jis pritarė Kainų komisijos pirmininkė I. Žilienė ir sakė, kad visi reguliuojamos dalies rezervai yra išsemti, todėl Vyriausybė nieko padaryti negali.

„Tai ką padarė Energetikos ministerija ir Kainų komisija iki šios dienos, jos padarė viską, kas priklauso nuo mūsų, kad ta reguliuojama kainos dalis nesikeistų.

O kas yra nereguliuojama dalis, tai patys suprantate, kad čia net teorinio valstybės įsikišimo negalėtų būti. Reguliuojamos dalies rezervai visi išsemti“, – sakė premjeras.

Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas sakė, kad visus veiksmus, galinčius pažaboti kainų augimą, valdžia jau atliko anksčiau.

„Rinkose, kuriose dalyvauja Lietuva, situacija yra šokiruojanti, nes kainos elektros rinkoje kilo 40 proc., dujų – 30 proc. Vyriausybė ėmėsi maksimalių sprendimų jau iki šiol, ten, kur buvo galima jų imtis, nes kainų augimas buvo sumažintas daugiau kaip trečdaliu.

Kainų augimas nebus toks šokiruojantis, elektra brangs 1,7 cento už kilovatvalandę. Kalbant apie dujų sektorių, šiuo metu, pritarus dviem įstatymo projektams ir juos priėmus, tai turės teigiamą įtaką saugumo dedamosios mažinimui“, – sakė jis.

Ž. Vaičiūnas teigė, kad minėtos jau įvykdytos priemonės yra įmonių viršpelnių dalies paskirstymas, strateginio rezervo atsisakymas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (859)