Nuspręsta priimti kompromisinį sprendimą ir politikos formavimą patikėti abiem ministerijoms.

Balandį Ūkio ministerija, kalbėdama apie inovacijų reformą, jos ašimi įvardijo būtent tai, kad eksperimentinė plėtra taps pavaldi jai, o tai padės skatinti mokslininkus komercializuoti savo atradimus bei bus kuriama pridėtinė vertė verslui. Neoficialiai piktinamasi, kad neperėmus eksperimentinės plėtros, visa inovacijų reforma gali tapti niekine.

Trečiadienio posėdyje ūkio ministras Virginijus Sinkevičius ir švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė susiginčijo dėl to, kuriai ministerijai turi būti pavaldi eksperimentinė plėtra. V. Sinkevičiaus poziciją palaikė tik keturi ministrai, tad eksperimentinė plėtra liko ŠMM.

„Mes realiai liekame ten pat, kur buvome“, - posėdyje sakė V. Sinkevičius.

ŠMM pasiūlė kompromisinį variantą, pagal kurį už eksperimentinę plėtrą būtų atsakingos abi ministerijos.

„Inovacijų politikos srityje tikrai tiesiogiai vienas ir vienintelis koordinatorius yra Ūkio ministerija ir visos kitos ministerijos, tarp jų iš Švietimo ir mokslo ministerija viena, kuri dalyvauja. Tačiau mokslinės veiklos srityje ŠMM yra priskirta tiesioginė atsakomybė ir kalbant apie mokslinę veiklą, mes ir kalbame, kad tai apima ir mokslinius tyrimus, ir eksperimentinę plėtrą. Ir kalbame tik apie tą dalį, kuri vyksta mokslo ir studijų institucijose, kurios yra tiesioginėje ŠMM kuravimo srityje“, - posėdyje sakė švietimo ir mokslo ministrė.

Paklaustas, ar nori pratęsti diskusijas su ŠMM dėl to, kaip turėtų būti valdoma eksperimentinė plėtra, V. Sinkevičius teigė, kad tam jau skirta pakankamai daug laiko.

„Aš manau, kad jau pakankamai čia buvo. Jeigu pasižiūrėtume, pradėjome derintis sausio 8 dieną, dabar jau gegužė, o ši Vyriausybė išsiskiria pažangumu, todėl, manau, kad turime judėti į priekį. Mano manymu, šioje vietoje su tuo kompromisiniu variantu, deja, neišvengtume fragmentiškumo ir padalinti sritį nebūtų teisinga“, - teigė V. Sinkevičius.

Ūkio ministerija siūlė iš Švietimo ir mokslo ministerijos perimti eksperimentinės plėtros politikos formavimą. Taip ji tikėjosi pakeisti mokslo ir verslo bendradarbiavimo principus ir užtikrinti efektyvesnį mokslininkų įsitraukimą į inovatyvių produktų kūrimą ir paslaugų verslui teikimą.

Tačiau ŠMM ir Lietuvos mokslo taryba tam nepritarė dėl finansavimo klausimų.

„Sukurta teisinė bazė lemia tiesioginį mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros veiklos rezultatų ir mokslo ir studijų institucijų biudžetinio finansavimo ryšį. Politikos įgyvendinimo lygmeniu už į mokslo ir studijų institucijas nukreiptų priemonių kūrimą pagal kompetenciją atsako Švietimo ir mokslo ministerija, o Ūkio ministerija rengia finansines priemones, nukreiptas, visų pirma, į ūkio subjektus“, - nutarimo projekte anksčiau teigė ŠMM.

Šiuo metu ŠMM atsakinga ir už mokslinius tyrimus, ir už eksperimentinę plėtrą. Tuo metu Ūkio ministerija rūpinasi inovacijų politikos formavimu.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)