Anksčiau pirminėje Ekonomikos ir inovacijų ministerijos paruoštoje koncepcijoje buvo numatyta, kad individualią veiklą vykdantys asmenys ar verslo liudijimų turėtojai galės susigrąžinti per 2019 metus sumokėtą GPM, tačiau jei neviršijama 36 MMA. Tai sudarytų apie 23 tūkst. eurų.

Pasitarime patikslinta, kad maksimali paramos suma galės siekti iki 18 minimalių mėnesinių atlyginimų, arba apie 11,6 tūkst. eurų, tai perpus mažiau, nei planuota anksčiau.

Iš viso savarankiškai dirbantiesiems ketinama paskirstyti 30 mln. eurų paramos.

Pagal naują koncepciją, kreiptis paramos reikės teikiant paraišką. Pretenduojančiųjų individuali veikla turi būti registruota ne trumpiau kaip 90 dienų per 2020 metus ir neišregistruota iki lapkričio 7 d. paskelbto karantino, kurio metu nustatyti ūkinės veiklos apribojimai.

Veikiantiems pagal verslo liudijimus – verslo liudijimas per 2020 metus turėjo galioti ne trumpiau kaip 90 kalendorinių dienų.

Asmuo gali būti keitęs vykdymo formas, tačiau bendra dienų suma turi būti ne trumpesnė nei 90 dienų iki pernai lapkričio 7-osios.

Tie, kurie veiklą vykdė trumpiau nei 90 kalendorinių dienų, galės pretenduoti į vienkartinę 100 eurų subsidiją.

Veikla turi būti įtraukta į dėl karantino apribotų ūkinių veiklų sąrašą

Parama bus apskaičiuojama nuo 2019 metais sumokėtos GPM sumos (sudedamas apskaičiuotas GPM nuo individualios veiklos pajamų ir fiksuoto dydžio pajamų mokestis, sumokėtas už įsigytus verslo liudijimus).

Armonaitė: aprašas bus netrukus

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė žadėjo, kad netrukus bus pristatytas paramos aprašas.

„Dauguma pakeitimų yra techniniai, atsižvelgiant į VMI pasiūlymus“, – patikino A. Armonaitė.

Ji paaiškino, kad įtraukta papildoma nuostata, kad 90 dienų laikotarpį bus galima sumuoti – individualios veiklos ir verslo liudijimo veiklos laikotarpius.

„Kad pagalba būtų proporcinga, tikslinamos galimos subsidijos „lubos“, siūloma 18 MMA vietoje 36 MMA“, – sako A. Armonaitė.
Aušrinė Armonaitė

Kita nauja nuostata – jei veikla vykdyta ir pagal verslo liudijimą, ir pagal individualią veiklą, subsidija būtų skiriama viena, ji būtų apskaičiuota nuo sumokėtos šių veiklų GPM sumos.

„Pretenduoti į šitą kompensaciją galės žmonės, kurių veikla įtraukta pagal EVKR kodus į nukentėjusiųjų sąrašą“, – sako A. Armonaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (226)