Nutarime numatoma, jog importuojamų prekių muitinė vertė turės būti tikrinama, jeigu iš pateiktų dokumentų bus matyti, kad šios prekės prieš įvežant jas į Lietuvą buvo perparduotos tarpininkams ir yra deklaruojamos mažesne verte, negu buvo parduotos per ankstesnį sandorį.

Deklarantas privalės pateikti muitinei informaciją, pagrindžiančią deklaruojamos prekių vertės pagrįstumą.

Pasak Vyriausybės pranešimo spaudai, šiomis pataisomis siekiama išvengti piktnaudžiavimo, kai importuojant į Lietuvą kai kurias (dažniausiai lengvosios pramonės ir buities) prekes iš užsienio šalių jų vertė deklaracijose nurodoma sumažinta dešimtis, o kartais šimtą ir daugiau kartų.

"Valstybė dėl nesąžiningai nurodomos sandorių vertės per metus netenka šimtų milijonų litų mokestinių biudžeto pajamų. Be to, tai žlugdo šalies gamintojus, kurie nepajėgūs konkuruoti su beverte importine produkcija", - teigiama Vyriausybės pranešime.

Ten pat nurodoma, kad vadovaudamasi Pasaulinės prekybos organizacijos (PPO) nuostatomis dėl prekių muitinio įvertinimo tvarkos, Lietuva yra atsisakiusi kontrolinių kainų taikymo importuojamoms prekėms, tačiau pabrėžiama, kad susidariusi padėtis reikalauja imtis priemonių nesąžiningiems importuotojams sustabdyti.

Trečiadienį Vyriausybė taip pat pritarė Muitinės kodekso pakeitimo ir papildymo įstatymo projektui, kuriame detaliau reglamentuojamas mokesčių išieškojimas, privalomos informacijos apie prekių tarifus ir kilmę aktų išdavimo ir naudojimo tvarka, apibrėžiami muitinės tarpininkų veiksmai.

Įstatyme taip pat siūloma įtvirtinti reikalavimus, kad muitinės tarpininkas būtų apdraudęs savo veiklą civiline atsakomybe, o deklarantas - įtrauktas į Muitinės departamento importuotojų ir eksportuotojų registrą.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją