Pagal Vyriausybės paruoštą projektą, po rugsėjo 13-os dienos Galimybių paso (GP) reikės visose parduotuvėse, turgavietėse ar prekybos centruose, kurių plotas viršija 1500 kvadratinių metrų.

Be galimybių paso bus galima lankytis maisto, veterinarijos, pašarų gyvūnams, augalų, sėklų, trąšų parduotuvėse, vaistinėse, optikos prekių ir ortopedijos techninių priemonių parduotuvėse, kurios turi atskirą įėjimą iš lauko, o plotas neviršija 1500 kv. metrų. Nebūtų galima užsukti į prekybos centrus, kurių plotas taipogi viršija šią ribą.

Praėjusią savaitę sprendimai dar nebuvo priimti motyvuojant poreikiu diskutuoti su prekybos ir kitų sektorių atstovais. Galutiniai sprendimai turėtų būti priimti trečiadienį, plačiau apie planuojamus ribojimus skaitykite „Delfi“.

R. Vainienė apibendrino, kad prekybos srityje siūlymai nepasikeitė – prekybininkai prašė didesnio ploto, bet į tai atsižvelgta nebuvo.

Tačiau ji tikina, kad prekybininkai galėtų saugiai prekiauti ir be galimybių paso.

„Eisime įgyvendinti. Tikimės, kad įgyvendinimo procedūros bus lanksčios, kad kiekvienas prekybininkas galės susidaryti savo algoritmą, savo tvarką turėti, nebus kažkokios unifikuotos griežtos tvarkos – bus lankstumas, kalbėjomės apie tai. Tai, turės greičiausiai atsirasti operacijų vadovo įsakyme, todėl laukiame detalizavimo ir tikimės, kad žmonės suskubs vakcinuotis ir gal neprireiks tokio ribojimo“, – sako R. Vainienė.

Apsipirkimas didesnėse parduotuvėse keistųsi tuo, kad kiekvienam lankytojui reikėtų parodyti galimybių pasą ar kitą tinkamą dokumentą.
Rūta Vainienė

„Apsipirkimas atrodys taip, kad pirkėjas turės parodyti dokumentą. Kol kas dar nėra pilno dokumentų sąrašo. Mes žinome, kad tai bus galimybių pasas, tai gali būti europinis Covid-19 pasas, kad tai galės būti ir dar kažkokia pažyma. Tai pirkėjas turės tą dokumentą tiesiog parodyti. Tai daug priklausys ir nuo rodančios pusės, nuo jo nusiteikimo, ar jis bus kantrus ir supratingas, bet kaip rodo šios dienos mitingas, gali būti visko“, – vertino R. Vainienė.

Ji tikisi, kad skirtingi prekybos tinklai reikalavimus galės įgyvendinti skirtingai, mat vieni turi savus apsaugos darbuotojus, kiti samdo įmones.

„Nežinau konkretybių, kaip kiekviena įmonė numatys. Dėl to mes ir norime, kad būtų lankstumas, kad kiekvienas galėtų surasti sau geriausią sprendimą, išvengiant kosminių kaštų ir padarant tą procesą kaip įmanomą greitesnį sklandesnį. Žinome, kad GP skenuoti tikrai nereikės, užteks parodyti. Tai yra akivaizdu, nes ne visi dokumentai yra skenuotini. Tai žymiai supaprastina reikalą“, – sako R. Vainienė.

Prekybininkų atstovei papildomi ribojimai atrodo nereikalingi.

„Per antrą pasibaigusį karantiną visą laiką sakėme, ir dabar sakome, kad prekyba yra ta sritis, kuri apskritai galėtų veikti saugiai neuždaryta. Kodėl? Todėl, kad pirmo ir antro karantino metu veikė absoliuti dauguma parduotuvių, ir maisto prekių, ir optikos, ir kitos parduotuvės, kurios sudaro didelę dalį visų parduotuvių. Ten buvo didžiausi srautai, jos veikė juodžiausio karantino metu ir įrodė, kad veikti gali saugiai, nes židinių prekyboje nebuvo tiek daug“, – kalba R. Vainienė.

Ji tikina, kad prekybininkai jau turi įrengę sieneles, atstumų laikymosi politikas, adaptavę ventiliavimo sistemas, parūpintos dezinfekcijos priemonės, užtikrinamas kaukių dėvėjimas.

„Prekyboje kontaktas trumpesnis nei paslaugų teikime, tai suteikia galimybę saugiai apsipirkti,

ir mes iš esmės galvojame, kad galėtų prekyba veikti be jokių apribojimų. Bet suprasdami tą kontekstą vertiname, kad matyt geriau su galimybių pasu, nei uždarymas. (…) Praėjusios savaitės vakcinavimo tempai labai džiugino ir tikimės, o gal neprireiks“, – vylėsi asociacijos vadovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (104)