Vyriausybė trečiadienį ketina galutinai apsispręsti dėl „Sodros“ rezervinio fondo sudarymo ir valdymo nuostatų, kuriuos parengė Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

Fondą sudarys Pensijų subfondas, kurio lėšos galės būti skirtos pensijoms, ir Išmokų subfondas, skirtas ligos, motinystės, nedarbo, nelaimingų atsitikimų darbe ir profesinių ligų išmokoms. Rezervas bus sudaromas iš pensijų ir kitų socialinio draudimo metinių pajamų dalies, viršijančios metines išlaidas, pajamų, gautų iš investavimo, taip pat kitų teisėtai gautų pajamų.

Pernai „Sodros“ išlaidos pensijoms mokėti siekė 2,45 mlrd. eurų, išlaidos kitoms socialinio draudimo išmokoms - 635 mln. eurų.

Fondo lėšos, įvertinus ekonominę padėtį, Vyriausybės sprendimu būtų naudojamos tik nustačius ir paskelbtus išskirtines aplinkybes, dėl kurių kalendoriniais metais neužtenka vienos ar kelių socialinio draudimo rūšių pajamų.

„Sodros“ biudžeto pajamos pernai buvo 3,518 mlrd. eurų, išlaidos - 3,516 mlrd. eurų (pajamos viršijo išlaidas 2,5 mln. eurų). Šiemet planuojamos „Sodros“ pajamos yra 3,739 mlrd. eurų, išlaidos - 3,708 mlrd. eurų, biudžeto perteklius - 31,6 mln. eurų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)