Finansų ministras Vilius Šapoka kalbėjo, kad siūloma pritarti įstatymo projekto tikslui - subalansuoti gerinti senatvės amžiaus sulaukusių asmenų finansinę padėtį, tačiau svarstant Seimui reikėtų įvertinti eilę svarbių aplinkybių.

Nutarime išskiriama, kad šiuo metu taikomo 15 procentų gyventojų pajamų mokesčio (GPM) tarifo didinimas iki 20 procentų padidintų šio mokesčio naštą mažesnes nei 120 vidutinių darbo užmokesčių dydžio per metus pajamas ne iš darbo santykių gaunantiems gyventojams.

Nutarime taip pat nurodoma, kad bendra nominali mokesčių našta gyventojų pajamoms, gautoms iš investicijų į nuosavą kapitalą, jau dabar yra didesnė nei gyventojo pajamoms iš kitų investicijų, pavyzdžiui, palūkanoms, turto vertės padidėjimo, nuomos pajamoms tenkantis apmokestinimas.

„Dėl to kyla rizika, kad dividendų apmokestinimo didinimas sumažintų neutralų mokesčių poveiki investiciniams sprendimams ir galėtų paskatinti gyventojus rinktis alternatyvias investicijų kryptis (pavyzdžiui skolinimą, investicijas į nekilnojamąjį ar kitokį turtą). Biudžeto pajamų statistika, rodanti reikšmingą pajamų iš dividendų padidėjimą iki 15 procentų sumažinus dividendams 2009-2013 metais taikytą 20 procentų gyventojų pajamų mokesčio tarifą, patvirtina, kad dividendai yra elastingos pajamos ir jautriai reaguoja į jiems taikomo gyventojų pajamų mokesčio tarifo pasikeitimus“, – rašoma nutarime.

Jis išskiria, kad dividendams kartu su pelno mokesčiu taikomas 27,75 proc. Tarifas. „Mes tuo dydžiu visame regione išsiskiriame, jau didesnis nei dabar kitoms investicijoms, pavyzdžiui, turto nuomai“, – paminėjo jis.

Taip pat V. Šapoka atkreipia dėmesį, kad yra siūloma padidinti socialinio draudimo įmokų bazę nuo 43 VDU iki 60 VDU. „Natūralu, kad reikia į tai atsižvelgti dėl individualios veiklos“, – prideda jis.

Nutarimui pritarta bendru sutarimu. Daugiau diskusijų šiais klausimais bus Seime.

DELFI primena, kad siekiant padidinti pensijas prezidentas Gitanas Nausėda siūlo nesusijusias su darbo santykiais pajamas iš turto pardavimo, nuomos, autorinių atlyginimų ne iš darbdavio, honorarų, azartinių lošimų laimėjimų, dovanų, prizų ne iš darbdavio apmokestinti 20 proc. tarifu vietoje šiuo metu galiojančio 15 proc. 20 proc. tarifas taip pat būtų taikomas pajamoms iš dividendų.

Norima apmokestinamosioms pajamoms (pelnui) iš individualios veiklos, kurios viršija 35 tūkst. eurų per metus, nustatyti efektyvųjį GPM tarifą 15-20 proc., numatant, kad 20 proc. efektyvusis GPM tarifas būtų taikomas metinėms apmokestinamosioms pajamoms nuo 45 tūkst. eurų per metus, tuo tarpu apmokestinamosios pajamos iš individualios veiklos, siekiančios iki 35 tūkst. eurų per metus, nebūtų apmokestinamos didesniu efektyviuoju tarifu, nei yra šiuo metu, o atskiriems pajamų rėžiams efektyvusis tarifas netgi šiek tiek sumažėtų.

Taip pat prezidentas siūlo sumažinti lengvatą gazoliams, skirtiems naudoti žemės ūkio veikloje. Siūloma nustatyti 146 eurų už 1000 litrų produkto akcizų tarifą vietoje šiuo metu metu taikomo 56 eurų už 1000 litrų produkto akcizų tarifą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)