Premjeras Algirdas Butkevičius teigė, kad apie valandą trukusiame pokalbyje didelis dėmesys buvo skirtas euro zonos šalims ir jų problemoms.

„Susitikime buvo pabrėžiama, kad irgi bandysime nuo 2015 m. įsijungti į euro zoną. Vyko tiesioginis, konstruktyvus, dalykinis pokalbis“, - po susitikimo kalbėjo ministras pirmininkas.

Pasak premjero, daug buvo kalbėta ir apie didžiulį nedarbą Europoje bei krentantį žmonių pasitikėjimą euru.

A. Butkevičius tikino, kad iš TVF vadovės skundų dėl Lietuvos ekonomikos ir finansų nesulaukė.

„Nebuvo pabrėžta, kad Lietuvoje kažkas negerai“, - sakė jis.

Tuo metu finansų ministras R. Šadžius teigė, kad Ch. Lagarde priminė, kad jei nebus specialiai ruošiamasi, euro įvedimas gali ir netapti tikrove.

„Pasakė (TVF vadovė – DELFI) tai, kas ir mums žinoma, kad, jei nieko nedarysime, tai nieko ir neįvyks. Jei mes iš tikrųjų norime prisijungti prie euro zonos, tai turime rūpintis savo ekonomika, rūpintis fiskaline politika. Turime žmoniškai rinkti mokesčius. Biudžeto išlaidų efektyvumas taip pat yra faktorius“, - kalbėjo jis.

Ministras priminė, kad dėl euro įsivedimo išlieka infliacijos kriterijaus neatitikimo rizika.

„Bet kita vertus, infliacija yra rodiklis, kuris apibūdina ekonomikos padėtį. Mūsų visų rūpestis – sveika šalies ekonomikos plėtra. Neturi būti stagnacijos, turi būti darbo vietų kūrimas, - komentavo R. Šadžius. - Euras nėra tas pagrindinis tikslas, kurio turime siekti. Tikslas – sveika ekonomika“.

Vis dėlto finansų ministras kartu pridėjo, kad euro 2015 m. privalo siekti, kad Latvijai prisijungus prie euro Lietuva „neiškristų iš regiono“.

„Latvijai įstojus į euro zoną 2014 m., visų investuotojų žvilgsniai nukryps į Lietuvą, kaip ji elgsis, ką darys toliau. Mūsų interesas – neiškristi iš šio regiono, dėl to mums būtina prisijungti prie euro 2015 m.”, - užtikrino Vyriausybės atstovas.

Grįžęs prie mokesčių surinkimo klausimo, R. Šadžius skaičiavo, kad kol kas Lietuva atsilieka nuo plano 300 mln. Lt, tačiau, pasak jo, mokesčių nesurinkimo problema stabilizavosi.

„Turiu pažymėti, kad neblogai renkame mokesčius, susijusius su darbo pajamomis (GPM, PSD, socialinio draudimo), ir viršijame planus“, - patikino finansų ministras.

D.Grybauskaitės pokalbyje su TVF vadove - ES pirmininkavimas ir ekonominė padėtis

Christine Lagarde ir Dalia Grybauskaitė
Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė su Tarptautinio valiutos fondo (TVF) vadove Christine Lagarde  aptarė Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungai prioritetus bei Europos ekonominę situaciją.

„Lietuvos patirtis įrodo, kad per trumpą laiką įmanoma išlipti iš ekonominės duobės. Tik atsakinga finansų politika gali užtikrinti ekonomikos augimą ir finansų rinkų pasitikėjimą. Europa turi tęsti reformas – tai vienintelis kelias išvengti skaudžių finansų krizių pasekmių", - pranešime spaudai teigė Lietuvos prezidentė.

D.Grybauskaitė ir Ch.Lagarde taip pat aptarė Europos bankų sąjungos kūrimą. Lietuva per pirmininkavimą ES Tarybai sieks pažangos šiame procese.

Tai pirmasis TVF vadovo apsilankymas Lietuvoje po 16 metų. Lietuva TVF narė yra nuo 1992 metų. Šiai organizacijai priklauso 188 šalys, jos tikslas – skatinti finansinį stabilumą, sudaryti sąlygas tarptautinei prekybai ir ekonomikos augimui bei mažinti skurdą pasaulyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (105)