Pagrindinis dokumentas - valstybės ir savivaldybių biudžetų projektas – iki pirmadienio vakaro nebuvo paskelbtas viešai, tuo metu „Sodros“, Privalomojo sveikatos draudimo fondo bei kai kurie kiti lydintieji įstatymų projektai jau paskelbti.

Finansų ministras Vilius Šapoka pirmadienį sakė, jog 2019 metų biudžetas yra „reforminis“, orientuotas į šalies strateginius tikslus, o pagrindinis išlaidų didėjimas susijęs su reformomis švietimo, sveikatos ir socialinėje apsaugoje.

Be to, pasak V. Šapokos, numatytas kitoks gyventojų pajamų mokesčio (GPM) perskirstymas savivaldybėms.

Kartu su biudžeto projektu Vyriausybė turėtų pritarti minimalios mėnesio algos (MMA) didinimui 30 eurų iki 430 eurų. Dėl mokesčių reformos realiai ši suma bus 555 eurai.

Be to, siūloma 1,3 proc. – nuo 132,5 iki 134,2 euro – padidinti politikų, teisėjų, valstybės pareigūnų, tarnautojų ir biudžetinių įstaigų darbuotojų atlyginimų bazinį dydį. Įvertinus mokesčių reformą, jis siektų 173 eurus. Teigiama, kad atlyginimai didėtų 180 tūkst. darbuotojų, tam biudžeto projekte numatyta 33,4 mln. eurų.

Didinant MMA ir siekiant, kad kvalifikuotų valstybės ir savivaldybių įstaigų darbuotojų (specialistų, padalinių vadovų ir jų pavaduotojų bei įstaigų vadovų pavaduotojų) atlyginimai nebūtų mažesni už MMA, siūloma vidutiniškai 30 eurų didinti minimalius pareiginės algos koeficientus. Tokiu būdu atlyginimai didėtų apie 40 tūkst. darbuotojų, o tam būtų skirta 16 mln. eurų.

Be to, numatoma nuo 30 iki 50 eurų padidinti išmokas vaikams iki 18 metų. Tam papildomai kitąmet iš biudžeto reikės 130,2 mln. eurų, o iš viso šioms išmokoms – 350,7 mln. eurų.

Pirmadienį viešai paskelbtas Valstybinio socialinio fondo 2019 metų biudžeto projektas numato, kad „Sodros“ pajamos kitąmet turėtų siekti 4,455 mlrd. eurų, išlaidos – 4,059 mlrd. eurų, arba atitinkamai 3,6 proc. daugiau ir 0,3 proc. mažiau nei laukiama šiemet, o biudžeto perteklius – 397 mln. eurų – 73,3 proc. daugiau.

Numatoma, kad vidutinė senatvės pensija, turint būtinąjį stažą, kitąmet bus 358,3 euro – 26,5 euro (8 proc.) daugiau nei šiemet. Ji daugiausia didės dėl indeksavimo ir šiek tiek – dėl didesnių naujai skiriamų pensijų.

Pivalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžetas 2019 metais bus subalansuotas – jis sieks 2,059 mlrd. eurų, arba 16,8 proc. daugiau nei numatyta šiemet.

V. Šapoka BNS yra teigęs, kad 2019 metais planuojamas 0,6 proc. BVP viešųjų finansų perteklius (toks pats, kaip ir šiemet), tačiau valstybės biudžetas išliks deficitinis.

Pagrindiniai mokesčių pakeitimai, įsigaliosiantys nuo 2019 metų pradžios, buvo patvirtinti birželio pabaigoje.

Kartu su 2019 metų biudžetu bus tvirtinama ir nauja savivaldybių finansavimo – GPM perskirstymo tvarka. Dabar savivaldos finansavimas iš esmės priklauso nuo gyventojų skaičiaus, tuo metu nauja metodika numatys paskatas savivaldybėms kurti naujas darbo vietas, pritraukti investicijas ir įsitraukti į kovą su šešėline ekonomika.

Biudžeto projektas Seimui turi būti pateiktas ne vėliau kaip spalio 17 dieną. Po pirmojo svarstymo Seime dokumentas paprastai grąžinamas Vyriausybei tobulinti, o galutinai priimamas gruodį.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją