Viešumoje sklandė kalbos, kad derantis dėl naujos valdančiosios koalicijos gali būti dalinamasi ir postais valstybės valdomose įmonėse, svarstyta, kad „socialdarbiečiams“ galėtų atitekti Valstybinė miškų urėdija.

Ketvirtadienį DELFI šaltinių žiniomis šios įmonės direktorius nusprendė trauktis. DELFI kreipėsi platesnio komentaro. Atsiųstose citatose Marius Pulkauninkas DELFI patvirtino, kad ketvirtadienį pateikė aplinkos ministrui Kęstučiui Mažeikai pasiūlymą atleisti jį iš Valstybinių miškų urėdijos direktoriaus pareigų šalių susitarimu nuo birželio 21 d.

„Efektyviai urėdijos veiklai būtinas politinis palaikymas ir sutarimas dėl esminių reformos įgyvendinimo principų. Būtent to ir pritrūko mūsų bendradarbiavime“, – sakė M. Pulkauninkas.

Jis DELFI patvirtino, kad vienas iš esminių dalykų, nulėmusių sprendimą trauktis, buvo trečiadienį Vyriausybės patvirtintos medienos supirkimo taisyklės, kurios leis medieną parduoti pigiau.

M. Pulkauninkas taip pat atsakė, kad išsiskyrė ir požiūriai su K. Mažeika dėl centrinės urėdijos būstinės perkėlimo į Kazlų Rūdą (pastaroji yra K. Mažeikos rinkiminė apygarda, – DELFI).

Praėjusią savaitę Aplinkos ministerija patvirtino praėjusių metų urėdijos finansinius veiklos rezultatus. Valstybinių miškų urėdija pernai pasiekė, kaip skelbia, rekordinį normalizuotą grynąjį pelną – 55,3 mln. eurų, iš jų 22,14 mln. eurų skyrė dividendams. Praėjusių metų pelnas yra 38,3 proc. didesnis, nei buvo planuota.

„Pasiekimų kartelė užkelta aukštai ir būsimajam vadovui teks dideli iššūkiai, įgyvendinant naują miškų reformos etapą. Vykdydami valstybinių miškų valdymo reorganizavimą, ne tik užtikrinome veiklos tęstinumą, bet ir pradėjome efektyviau valdyti valstybės turtą. Naują reformos etapą urėdija pasitinka jau kaip šiuolaikiška, profesionali, skaidriai valdoma ir efektyviai veikianti įmonė“, – DELFI sakė M. Pulkauninkas.

Naujam Valstybinės miškų urėdijos vadovui atrinkti bus skelbiamas konkursas, tačiau DELFI šaltiniai teigia, kad šis postas turėtų atitekti „socialdarbiečiams“.

Leido sumažinti medienos kainą

DELFI primena, kad trečiadienį Vyriausybė nutarė pakeisti prekybos valstybiniuose miškuose pagaminta žaliavine mediena ir miško kirtimo liekanomis tvarkos aprašą, nepaisydama Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) įspėjimų, kad bus sudaromos išskirtinės sąlygoms tam tikroms interesų grupėms, dėl ženkliai sumažintų medienos supirkimų kainų valstybė ne tik negaus pajamų iš medienos pardavimo, bet turės prisiimti dalį išlaidų, susijusių ir patirtų dėl parduotos medienos paruošimo pardavimui. Daugybę pastabų pateikė ir Vyriausybės kanceliarijos Teisės grupė.

M. Pulkauninkas tądien teigė, kad buvo atsižvelgta į medienos pramonės interesus.

„Jei kaina krenta, suprantam, kad valstybė negali parduoti už tokią kaip buvo, nes niekada neparduos. Čia svarbu subalansavimas, nes jei viena pusė perspaus, valtis apsivers.

Kodėl dabar labiau svyra į pramonės pusę, tikriausiai tai pramonės pastangų rezultatas, jie stengiasi išsiderėti sau geresnes sąlygas“, – teigė M. Pulkauninkas.

Jis neneigia, kad smarkiai kritus medienos kainai tektų susidurti su finansiniais sunkumais.

„Pernai metais mūsų pajamos 180 mln. eurų, medienos kainos pakilusios, turėjome gerą rezultatą, valstybei pervedėme beveik 60 mln. eurų., jei sakome, kad medienos visų sortimentų kaina nukristų 40 proc., tai apie 70 mln. eurų. Kad įmonės rezultatai reikšmingai pablogėtų tai taip“, – teigė M. Pulkauninkas.

„Yra visų pastabų suvestinė. Ir mūsų išvardintos. Tai į mūsų pastabų daugelį neatsižvelgta, kas naudinga pramonei – atsižvelgta. (…) Įvardijama, kad tai naudingiau Lietuvai plačiąja prasme būtų“, – pasakojo jis.

Valstybinių miškų urėdija įregistruota 2018 m. sausį – ji sujungė visas 42 iki tol atskirai veikusias šalies urėdijas. M. Pulkauninkas Valstybinės miškų urėdijos vadovu tapo 2018 m. vasarį, laimėjęs konkursą.

Šiuo metu Seime svarstomi Miškų įstatymo pakeitimai, kuriais taisomos balandžio mėnesį Konstitucinio Teismo nustatytos konstitucinės klaidos dėl skubos tvarka taikytų miškų ūkio reformos procedūrų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (118)