„Kalbant apie eurą, tai kol kas mes nevykdome (Mastrichto – aut. past.) kriterijų. Visų pirmą, kalbu apie infliaciją, bet Europoje, ir Lietuvoje taip pat, infliacijos rodiklis turi tendenciją mažėti. Kaip žinote, kriterijus yra trijų mažiausių infliacijos valstybių euro zonoje rodiklis, šiai dienai mes jį viršijame. Matysime, kaip bus toliau, kol kas atsakymas toks, kad esame laukimo stadijoje“, - sako V. Vasiliauskas.

Šiemet sausį premjeras Andrius Kubilius prognozavo, kad šių metų pabaigoje Lietuva galėtų atitikti Mastrichto kriterijus, o tai leistų teikti prašymą prisijungti prie euro zonos.

Norėdama įsivesti eurą, Lietuva turi įgyvendinti Mastrichto kriterijus, tai reiškia, kad jos fiskalinis deficitas turi neviršyti 3 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP), valstybės skola neturi būti didesnė nei 60 proc. metinio BVP, taip pat infliacija turi būti ne daugiau kaip 1,5 procentiniais punktais didesnė nei trijų mažiausią infliaciją turinčių ES šalių infliacijos rodiklių vidurkis. Reikalavimai yra keliami valiutos kursui ir ilgalaikių paskolų palūkanų normai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją