Pirmasis konkursas buvo skelbtas praėjusių metų balandį, tačiau VSAT atstovas Giedrius Mišutis BNS informavo, kad pasikeitus aplinkybėms, konkursą nuspręsta nutraukti ir skelbti naują.

„Tas konkursas buvo paskelbtas dar 2019 metų balandį. Kol vyko procedūros, teisminiai ginčai, Kudirkos Naumiesčio, prie sienos su Rusija, vietoje, buvo įrengtas vadinamasis patrulio takas – iškirsti medžiai, išlygintas gruntas. Iš esmės pasikeitė skelbti reikalavimai, kad rangovas turėtų pašalinti visą augmeniją, kuri trukdytų sistemai. Pasikeitė pati vietovė iš esmės“, – BNS sakė G. Mišutis.

„Tie pasikeitimai infrastruktūroje privertė iškelti naują sąlygą, kad tiekėjai, dalyvaujantys konkurse, turi pakartotinai vertinti darbus“, – pridūrė jis.

Pasak G. Mišučio, kita priežastis, kodėl skelbiamas naujas konkursas – kai kurie tiekėjai siūlė naudoti nesukurtos įrangos komponentus.

„Tai yra nesertifikuoti, netestuoti dalykai. Tada kyla grėsmės dėl sistemos funkcionalumo. Nuspręsta naujuose pirkimo dokumentuose nurodyti, kad tiekėjai turi siūlyti tik jau pagamintą ir prekyboje esančią įrangą“, – teigė VSAT atstovas.

Jis pridūrė, kad pirkimų dokumentuose pridėta sąlyga, jog tiekėjai privalo įsipareigoti atlikti esminius darbus, o subrangovams bus galima patikėti tik šalutinius darbus.

Be to, anot G. Mišučio, nuo pirmojo pirkimo paskelbimo pasikeitė ir įstatyminės aplinkybės.

„Buvo įvertinta informacija, kai kurios pozicijos, kad kai kurie siūlomi techniniai sprendimai gali būti nepatikimi. Atsirado naujas reikalavimas, kad visi sienos stebėjimo sistemoje įdiegti elementai neturi kelti grėsmės nacionaliniam saugumui“, – teigė G. Mišutis.

Naujas konkursas Centriniame viešųjų pirkimų portale paskelbtas vasario 21 dieną. Konkurso, kurio vertė siekia 2,647 mln. eurų, nugalėtojas turės įrengti vaizdo stebėjimo sistemas pasienyje su Rusija, Kudirkos Naumiesčio pasienio užkardos teritorijoje, kurios ilgis yra 24,5 kilometro.

Dėl pirmojo konkurso baigties buvo bylinėjamasi teismuose – Vilniaus apygardos teismas buvo sustabdęs pirkimo procedūras, to paprašius konkurso dalyvei „Euroelektronikai“. Pirkimą buvo laimėjusi IT sprendimų grupė „Atea“.

Teisme taip pat buvo bylinėjamasi dėl vaizdo sistemų atnaujinimo Kenos pasienio punkte prie sienos su Baltarusija. Šį 2 mln. eurų vertės užsakymą gavo „Atea“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)